ȘtiriTech&IT

Vizită la centrul global de cercetare Dyson din Malmesbury

Am asistat la toate etapele prin care au trecut căștile Ontrac, până la produsul finit

În ziua următoare evenimentului de prezentare a căștilor Dyson Ontrac, pe 5 iunie, am vizitat centrul global de cercetare Dyson din Malmesbury, Wiltshire, Anglia. După un drum de două ore cu autocarul, din Londra, am ajuns într-un orășel de circa 6000 de locuitori și am mers direct la centrul de cercetare.

Vizită la centrul global de cercetare Dyson din Malmesbury

Am început cu Dyson Ontrac și ni s-a explicat că în centrul global de cercetare Dyson vom afla cum au fost realizate căștile și că vom întâlni unii dintre inginerii care s-au ocupat de ele. Ni s-a explicat ce vom vedea începând cu Dyson Roundhouse, Institul Dyson de Inginerie și Tehnologie, Hangarul 86, motorul de avion Rolls Royce-Welland, creat de Frank Whittle, unul din cele 6 motoare de avion britanice, din Al Doilea Război Mondial, care mai este funcțional.

Detalii despre compania Dyson:

  • Dyson are 40.000 de angajați la nivel global, dintre care 20.000 sunt ingineri;
  • a investit 100 de milioane de lire într-un nou campus de cercetare și dezvoltare în Bristol, Marea Britanie;
  • are campusuri de cercetare și dezvoltare (R&D) în Singapore, Filipine etc;
  • sunt cel mai mare importator de pudră SLS (Selective Laser Sintering) pentru printare 3D.

Teorie

Ni s-a povestit despre sunet, definit ca vibrație. Că acesta se măsoară în frecvențe exprimate în Hz, că urechea umană are un interval auditiv cuprins între 20Hz și 20.000Hz, iar intensitatea sunetului se măsoară în decibeli. Despre aeroacustica, care studiază zgomotul generat de mișcarea aerului, în special în interacțiune cu obiectele solide. Această disciplină se concentrează pe înțelegerea și controlul zgomotelor produse de fluxurile de aer și turbulențele asociate.

 Dyson Ontrac se concentrează pe două direcții principale:

1. fidelitatea sunetului la nivelul la care a fost creată de artiști, de muzicieni;
2. izolarea sunetului de interferențe, de poluarea fonică.

Alte detalii despre căști:
– spuma căștilor (din pernuțe) blocheză sunetul exterior și face căștile comode. Când scoți căștile de pe cap, spuma revine la forma inițială;
– sistemul ANC integrat măsoară sunetul exterior cu ajutorul microfoanelor și îl anulează prin generarea unui sunet cu intensitate egală, dar cu fază opusă;
– pot reduce zgomotul exterior cu până la 40 de decibeli;
– au 4 microfoane pentru ANC (pe fiecare cască), care măsoară sunetul exterior de 365.000 de ori pe secundă;
– frecvența sunetului acoperă un interval cuprins între 6Hz-21.000 Hz, mai mare decât auzim noi și asta ajută la controlul calității sunetului;
– bateriile nu sunt în interiorul căștilor, ci pe banda de deasupra.

Unul dintre vorbitori, James Terry-Collins, a sugerat că Dyson ar putea lucra deja la următoarea pereche de căști.

În timpul sesiunii de întrebări ce a urmat prezentărilor am mai aflat despre căști:
– ANC-ul e static, nu adaptiv;
– nu suportă multi point Bluetooth (conectare la două dispozitive simultan);
– nu au 3D audio;
– ANC nu afectează calitatea sunetului;
– au și audio analog prin fir (USB-C).

Începe vizita la centrul global de cercetare Dyson din Malmesbury

Primul laborator în care am intrat a fost cel de testare a rezistenței căștilor și unde se studiază adaptarea căștilor la diverse forme ale capului, în funcție de populațiile din diverse regiuni ale lumii.

Apoi am ieșit afară, pentru a asista la pornirea motorului de avion Welland (Rolls Royce-Welland) din 1943, cel mai vechi motor operațional de avion din lume, potrivit Dyson. Dincolo de mândria companiei de a deține un astfel de motor, au testat prototipul căștilor Ontrac, partea de ANC, cu ”cel mai zgomotos lucru la care s-au putut gândi”.

Și a fost, într-adevăr, incredibil de zgomotos.

După experiența cu motorul de avion am ajuns într-un laborator în care am venit în contact cu știința din spatele culorilor, materialelor și finisajelor. Aici am dat și peste modelul Anterior Dyson Zone, am descoperit cum arată husa căștilor și firul disponibil în pachet.

În următorul laborator am văzut ce înseamnă etapele evoluției unui produs și cum a fost fabricat prototipul căștilor cu tehnologia CMF, am aflat detalii despre testarea și vopsirea materialelor etc. Am întrebat de ce n-au folosit o husă cu fermoar pentru căști, cum fac majoritatea producătorilor, și mi s-a răspuns că din motive de spațiu.

Că cele cu fermoar ocupă mai mult spațiu și ei s-au gândit la o soluție care ocupă cât mai puțin loc într-o geantă sau rucsac. De asemenea, am întrebat, ținând cont că bateriile sunt în exteriorul căștilor, dacă le putem înlocui singuri. Mi s-a răspuns că e nevoie de vizită în service, dar poate în viitor va fi posibil.

Apoi am fost într-un laborator de sunet, cameră semianecoică cu izolare până la 50Hz, unde se testează ANC-ul și PNC-ul folosind boxe care emit Pink Noise, pe un manechin cu senzori care imită urechea umană.

Inginerul de acolo, Phil Darling, mi-a explicat că modul în care ANC (Anularea Activă a Zgomotului) și PNC (Anularea Pasivă a Zgomotului) lucrează împreună pentru a bloca sunetul nu poate fi separat în procente clare, deoarece cele două tehnologii se completează și se suprapun în eficacitate. Împreună oferă o reducere combinată a zgomotului, care nu poate fi divizată clar în contribuții distincte procentuale. Nu doar că mi-a explicat asta, dar mi-a și arătat pe grafice, în timp real.

Am vizitat o cameră anecoică (complet fără ecou) în care e testat, verificat și ajustat zgomotul produselor Dyson. Inginerul de acolo ne-a explicat că pentru propagarea sunetului, acesta trebuie reflectat, iar camera de izolare nu permite reflectarea sunetului, oferind acces la sunetul real pe care-l emit produsele.

Ne-a mai explicat că propagarea sunetului într-un mediu tipic (un apartament, o casă, o cameră) implică reflectarea acestuia de pe diferite suprafețe, cum ar fi pereții, tavanul și podeaua. Aceste reflexii ne ajută și la orientare în spațiu. Într-o cameră anecoică, toate aceste reflexii sunt eliminate, deoarece pereții, tavanul și podeaua sunt acoperite cu materiale specializate care absorb aproape complet undele sonore.

Această absorbție completă creează un mediu acustic aproape perfect izolat, unde sunetul emis nu este influențat de reflexii sau reverberații. Astfel, se poate măsura și analiza sunetul real produs de diverse dispozitive sau produse, fără distorsiuni.

În final am participat la o scurtă conferință de presă, mai degrabă o întâlnire informală cu Jake Dyson, în care am mai aflat câteva detalii despre crearea căștilor Ontrac.

Centrul global de cercetare Dyson din Malmesbury discuție cu Jake Dyson

Din sesiunea de întrebări am aflat că pentru dezvoltarea căștilor au angajat doar unul sau doi ingineri, că cercetarea pentru trecerea de la Zone la Ontrac a durat 9 luni, că încărcarea căștilor se face peste noapte, pentru că durează 6-8 ore și că prețul căștilor va fi în jur de 500 de lire sterline.

Vizita la centrul global de cercetare Dyson din Malmesbury a fost un eveniment unic în ultimii ani, rareori ajungi să vezi cum e creat un produs și să discuți cu oamenii care au participat la crearea lui. Comunicarea în domeniul tech este făcută de oameni care rareori trec de discursul corporatist și să discuți cu cei care știu cu adevărat tehnologie e extraordinar, un privilegiu. Așa că, felicitări Dyson pentru deschidere!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button