Tech&ITTECHTelefoane

Este Vivo X80 Pro cel mai tare camera-phone de pe piață? (Review)

Astăzi vorbim despre Vivo X80 Pro, care cel puțin pe dinafară arată absolut interesant. Nu mă credeți? Vivo X80 Pro are un modul circular de camere amplasat pe o „plită” pătrată, așezată în partea superioară a spatelui. Și din acest motiv este, cred eu, primul telefon care arată mai bine cu husa din pachet pe el decât fără. Husă care nu este un cover transparent din silicon, ci un hard cover negru din plastic foarte rigid, care se prinde practic pe spatele telefonului și care aplatizează protuberanța enormă a modulului de camere.

Înțeleg că Vivo au îndesat acolo un mic observator astronomic, dar sare în ochi ca și cum modulul ăla ar fi adăugat acolo, nefăcând parte organică din telefon. Dar am spus deja că hard-coverul cu care telefonul vine în pachet mai atenuează impresia, mai ascunde din grosimea modulului și fluidizează liniile telefonului.

Vivo X80 Review

Restul spatelui este construit dintr-o sticlă extrem de fină și de plăcută la atingere pe care am mai văzut-o de-a lungul timpului și care nici nu adună urmă de amprentă, fiind perfect mată. Dar există versiuni și mai fițoase ale acestui telefon, cu spate ceramic sau chiar din piele ecologică. Rama este din aluminiu dur, telefonul se simte foarte solid și bine închegat, și este, așa cum șade bine unui flagship cu pretenții, IP68, adică rezistent la praf, iar în apă poate fi scufundat până la 1.5m timp de 30 de minute.

Un ecran luminos și performant

De cealaltă parte, dăm peste un ecran absolut superb. 6.78 inch AMOLED, LTPO3, 10 bit, adică la 1 miliard de culori. A treia generație a acestei tehnologii care s-ar traduce ca low temperature polycristallyne oxide, păstrează practic toate caracteristicile acestei soluții, doar că acum vine cu un consum și mai mic de baterie. Tehnologia bateriilor de telefon a cam bătut pasul pe loc în ultimii ani, așa că producătorii caută să facă economie de energie și să sporească autonomia prin optimizarea altor componente, cum este cazul acestor noi ecrane LTPO… 3, în implementarea de față.

Celelalte două caracteristici importante ale acestui display sunt frecvența, 120Hz cu posibilitate de ajustare dinamică în funcție de conținut de la 1 la 120, și rezoluția, 3200×1440 de pixeli, la un raport ecran corp aproape bezel less de peste 92%. Ah, da, și luminozitatea care urcă în peak până la 1500 de nits, ceea ce îi permite ecranului să redea conținut HDR10+ în cele mai bune condiții. Deci un ecran care se bate lejer cu orice competitor din zona cea mai de sus a spectrului.

Vivo X80 Review

Fluiditatea sobră a ramei este întreruptă doar de butoanele de Power și volum, aflate ambele pe partea dreapta, de mufa de încărcare și de grila difuzorului din zona inferioară. Sunetul este bineînțeles stereo și se aude foarte bine, cel puțin pentru standardele unui telefon.

Senzorul de amprenta este conținut firește în ecran, iar aici Vivo au adus o îmbunătățire semnificativă: nu doar că este mult mai rapid decât pe precedentele versiuni, dar și mult mai mare. De fapt de 11 ori mai mare! Aproape oriunde în zona inferioară a ecranului ai pune degetul, Vivo X80 Pro se deblochează instantaneu, 0.2 secunde zic ei, așadar una dintre cele mai mari și mai rapide soluții de pe piață. O chestie pe care n-am prea mai văzut-o este că îți permite să înregistrezi amprenta la o singură apăsare, fără să mai freci degetul de ecran în felurite poziții până se înregistrează. Vivo X80 Review

Un alt gimmick interesant este că zona aceasta extinsă a senzorului de amprentă, care apropo, are vreo 3cm lungime și vreo 2 lățime, permite accesarea aplicațiilor pre-selectate direct din lock screen de pe senzor. Cu alte cuvinte, de pe suprafața de deblocare poți intra direct în aplicația dorită. Și da, am reușit să-l deblochez foarte ușor și cu mâna udă, chestie utilă atunci când asculți în duș muzică de pe telefon.

Performanță de top, pentru un telefon de top!

Bun, și acum că ne-am lămurit cum stă treaba la extarior, hai deți să trecem la motorizare, și mai exact procesorul Snapdragon 8 Gen 1 care bate în pieptul acestui adevărat flagship. În Geekbench 5 am obținut nu unul, ci două scoruri. Am lăsat telefonul câteva minute sub aerul condiționat setat pe 18 grade și rezultatul a fost de 3680 de puncte, deci foarte bun. O oră mai târziu, în biroul meu unde este foarte cald, în jur de 25 de grade sau chiar peste, scorul a scăzut la 3500 de puncte. Știm deja întreaga poveste a acestui procesor cu accese de fierbințeală și de aceea, adesea el nu scoate punctaje cu mult mai bune decât prececedentul Snapdragon 888 de anul trecut.

Dar Vivo au încercat să se asigure că n-o ia razna și nu intră în throttle, așa cum am văzut că se întâmplă de exemplu pe Xperia 1 Mk 4 de la Sony, unde își înjumătățește performanța când se încinge. Așa că i-au adăugat și un liquid cooling vapor chamber, dar cu tot cu acesta, am văzut că nu sare de 3700 de puncte. În schimb în jocuri și aplicații se mișcă extrem de bine și nici nu se încălzește la fel de tare ca multe alte telefoane de vârf înzestrate cu acest procesor. Adică implementarea acelui Vapor Chamber este nimerită și ajută la menținerea unei temperaturi rezonabile a chip-ului la utilizare îndelungată. N-am simțit nici în jocuri o scădere a performanței, se încălzește într-adevăr, dar nici pe departe atât de tare pe cât am simțit în alte implementări.

Interfața lui Vivo X80 Pro este cea pe care o știm dintotdeauna, FuntouchOS ajuns la varianta a 12-a și instalat peste un Android 12. Interfața este destul de aerisită și fluidă, și se mișcă bine cu tot cu tranziții și animații. Ar fi fost și culmea să fie altfel la ce are Vivo X80 Pro sub capotă și mi se pare că seamănă destul de mult cu celelalte UI-uri gen Color OS, Realme UI sau Oxygen OS.

Vivo X80 Review

Procesorul este secondat de o impresionantă cantitate de 12GB RAM LPDDR5 și 256GB de stocare rapidă UFS3.1. Și apropo de RAM, dacă prin absurd ăia 12GB nu vi se par îndestulători, și FountouchOS, la fel ca toate celelalte UI-uri enumerate mai devreme, are acea funcție care îți permite să mai aloci încă 4GB din stocare memoriei RAM, pentru un total de 16.

Un alt selling point este bateria de 4.700mAh cu încărcare rapidă la 80W pe fir, care se numește FlashCharge și care se întâmplă cu ajutorul unui brick imens, care măcar nu este la fel de greu pe cât e de mare. Dar în vreme ce am mai văzut astfel de numere la încărcare și pe la alții, partea spectaculoasă vine la încărcarea wireless… pe 50W. Am primit la test și stand-ul lor wireless care mai și arată foarte bine, și intr-adevăr am rămas cu gura căscată: se încarcă fulgerător fără fir, de la 0 la 50% în sub jumătate de oră am cronometrat noi. Bănuiesc că pentru rezultate optime îți trebuie însă wireless charger-ul lor, care cred că mai costă și el ceva.

Vivo X80 Pro este un veritabil… mirror-less? De la Zeiss?!

Și acum să ne ocupăm de camere, pentru că aceste este și punctul forte al acestui telefon. Vivo au fost extrem de zgomotoși cu privire la colaborarea lor strânsă cu gigantul Zeiss, un nume cu mare pedigree în domeniu. Cei de la Zeiss se întrebuințează serios să testeze și să certifice telefoanele incluse în acest parteneriat. Dar dacă anul trecut parteneriatul părea că se rezumă la testare și certificare, în cazul lui Vivo X80 Pro el s-a extins substanțial și telefonul folosește acum mai multe tehnologii și soluții constructive Zeiss.

Vivo X80 Review

S-ar putea ca acesta să fie unul dintre cele mai avansate module de cameră pe care eu unul le-am testat vreodată. În primul rând avem o combinație foarte exotică de senzori. Principala are un senzor Samsung Isocell GNV custom made, adică făcut pentru Vivo, care are inclusiv Sensor Shift, adică acel mecanism de deplasare fizică a senzorului pentru a compensa mișcarea mâinii, care se combină mai departe cu stabilizarea optică de pe lentile.

Și nu doar asta. Este mare, unul dintre cei mai mari senzori fizici de pe vreun telefon, 1/1.31 inch, deci semnificativ mai mare față de senzorul de pe iPhone 13 și destul de apropiat de cel pe care eu îl consider și cel mai bun, senzorul de 1/1.28 inch de pe Huawei P40 Pro. Are f/1.6, deci lentila este foarte luminoasă și are autofocus pe laser, deci este top notch. Apoi avem o cameră ultrawide de 48MP cu senzor Sony IMX 598 de 1/2, nimic special aici, au mai folosit camera asta și în trecut pe alte modele ale lor. Foarte interesantă însă este focala de portret de 50mm cu f/1.8 și senzor Sony IMX663, care ghici ce? Și acesta are Sensor Shift!

Deci Vivo nu s-au mulțumit să folosească tehnologia aceasta scumpă și avansată pe care de obicei o găsești pe camerele mirrorless dedicate segmentului high-end și pe care până anul trecut doar Apple o mai folosea pe telefoane… doar pe camera principală, ci și pe camera de portret, ceea ce este fantastic. Stabilizarea oarecum mecanică pe care o implică genul acesta de soluție prezervă mult mai bine calitatea imaginii decât o face orice stabilizare electronică, iar Vivo au ales să implementeze asta nu pe una, ci pe două focale.

În ambele cazuri, și pe principală și pe portret, Sensor Shift-ul se poate dovedi extrem de eficient și de binevenit pentru rezultatul final. Și de parcă nu era destul, au mai adăugat încă o cameră periscopică de astă dată cu senzor de 8MP, care aduce telefoto 5X optic. Toate lentilele de pe spatele telefonului au coating Zeiss T*, apropo de ce spuneam mai înainte cu privire la extinderea colaborării, coating despre care Vivo spun că mărește rata de transmitere a luminii vizibile, îmbunătățește per ansamblu calitatea imaginii și reproduce cu o mai mare acuratețe culorile. Iar coatingul lucrează cot la cot cu diversele elemente anti-reflective și alte tehnologii optice.

Vivo X80 Review

Deci pare că Vivo încearcă să stoarcă tot ce se poate din colaborarea asta cu Zeiss. Și în vreme ce senzorii și optica au un rol important, unul la fel de important îi revine procesării imaginii. Iar aici Vivo au introdus cea de-a doua generație a chipului lor V1+, acel ISP, image signal processor, însărcinat cu treaba asta. Este creat in-house de Vivo și practic degrevează procesorul telefonului de aceste sarcini de prelucrare. Este un modul hardware dedicat exclusiv capabilităților foto și video. Și uite așa încep așa să iasă la suprafață și motivele pentru care modulul acesta de camere de pe spate este atât de mare.

Revenind la colaboarea cu Zeiss începută în Decembrie 2020, Vivo au tot extins-o puțin câte puțin, an după an. Pe lângă coating Zeiss au mai adăugat și funcții: bokeh-ul digital pentru portret este tot de sorginte Zeiss iar renderingul imaginii se inspiră din obiective faimoase gen Biotar, Sonnar, Planar sau Distagon. Dar acestea existau și înainte. Anul acesta au adăugat ceva ce se numește Zeiss Cinematic Video Bokeh, care în ciuda numelui său nu merge doar pe video, ci și pe foto și simulează destul de interesant un aspect anamorfic de 2.39/1 al cărui bokeh este oval și arată destul de… „anamorfic”.

Tot Zeiss s-a ocupat de implementarea a ceea ce se numește Natural Color Rendering, nu cred că are rost să mai traduc, care merge pe toate camerele și care imprimă imaginii un aspect natural, dar vibrant și destul de saturat. Și pe partea de video s-au adus îmbunătățiri la filmarea în lumină slabă, dar și la stabilizare, care acum combină via AI stabilizarea optică cu cea electronică pentru a micșora tremurul imaginii.

Galerie fotografii realizate cu Vivo X80 Pro

(fotografiile au fost compresate pentru a se incarca mai rapid, pozele originale arata și mai bine)

Ultima dar nu cea din urmă, despre n-am vorbit până acum, este camera de selfie de 32MP de 26mm f/2.5. Dar atenție; și ea este stabilizată optic. Este limpede că acest telefon este cât se poate de camera-centric și că intenția este să prindă coroana de cel mai bun camera-phone al momentului. Și n-aș zice că e departe. Pozele și filmările sunt excelente, cât despre cele de noapte, ne-au lăsat cu gura căscată. N-am mai văzut poze de noapte pe vreun telefon care să aibă nu atât detaliu și claritate, cât asemenea naturalețe!

Dacă ești în căutarea unui telefon care „să rupă” pe partea asta de foto-video, Vivo X80 Pro este o variantă clară de luat în calcul. Colaborarea cu Zeiss începe într-adevăr să dea rode, deși recunosc că eu unul am fost sceptic la început. Se pare că nemții au luat foarte în serios parteneriatul și iată că la nici doi ani distanță, Vivo scoate un telefon cu mari pretenții pe zona aceasta extrem de disputată de foto și video.

Costă mult, dar își justifică prețul

Telefonul va fi disponibil la raft la finalul acestei luni și va costa 5.500 de lei! Ok, am dat o căutare rapidă pe net și am luat drept reper prețurile de pe eMAG ale altor modele din aceeași categorie de produs. Oppo Find X5 Pro este tot atât, dar categoric, când vine vorba de partea asta de foto video, Vivo X80 Pro este peste. Xiaomi 12 la aceleași specificații, adică 12 RAM cu 256GB stocare era 4.800 de lei, dar nici acesta n-aș zice că se apropie, iar OnePlus 10 Pro cu 12GB RAM și 256 stocare era 5.000 de lei. Galaxy S22 Ultra în configurație 12 cu 256 era 5.700 și zic eu că pe partea de foto cel de față este comparabil, iar iPhone 13 Pro Max de 256GB era 6.500. Dar să nu uităm că pentru Vivo X80 Pro, 5.500 de lei este prețul de lansare, deci nu m-ar mira ca în câteva luni să mai scadă, așa cum s-a întâmplat și cu S22 Ultra, Find X5, Xiaomi 12 sau OnePlus 10 Pro.

Overall, Vivo X80 Pro este impresionant nu doar din punct de vedere al construcției, ecranului, puterii pe procesare sau încărcării rapide, care deși toate sunt la superlativ, pălesc prin comparație cu sistemul acesta uimitor de camere. Singurul downside este după mine la capitolul estetic: modulul este enorm și nu tocmai elegant. Eu zic că își face banii și că de 1.100 de euro primești „o grămadă” de telefon, iar dacă mai ai și veleități de artist foto-video, s-ar putea să fie una dintre cele mai bune opțiuni din piață.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button