SecuritateRSS PaginaDeMediaTECHTelefoane

Un virus a infectat peste 10 milioane de telefoane cu Android

Google a încercat mereu să-și protejeze sistemul de operare pentru mobile de software periculos și malware, doar că a fost mereu într-o poziție dificilă. Pe de-o parte promovează Android drept un OS open-source prietenos cu publicul și dezvoltatorii, dar în același timp încearcă să-l protejeze cât mai bine și să aibă o oarecare formă de control asupra aplicațiilor care ajung pe Play Store.

Aceste măsuri contradictorii rezultă de multe ori în probleme, iar cea mai nouă a fost descoperită de cercetătorii de la Zimperium zLabs. Aceștia au găsit un trojan numit GriftHorse care a fost injectat în peste 200 de aplicații de Android, care mai apoi au ajuns pe Play Store. De aici, virusul a infectat peste 10 milioane de telefoane din peste 70 de țări și a furat milioane de dolari de la victime.

Utilizatorii de Android nu știu să se protejeze

Din fericire virușii nu mai sunt chiar atât de periculoși ca înainte, astfel intervenția umană poate fi factorul decisiv dintre un dispozitiv protejat și unul compromis. Și fix pe asta se bazează viruși precum GriftHorse. Odată ce ai descărcat o aplicație infectată, vei începe să primești notificări care te înștiințează că ai câștigat fie un voucher, fie nu știu ce reducere, ori un bonus în aplicație. De aici, utilizatorii sunt redirecționați către o pagină care le cere numărul de telefon pentru confirmare.

Odată introdus numărul de telefon, vei fi abonat la un serviciu de SMS-uri premium care poate să te taxeze cu peste 35 de dolari pe lună. În acest fel, hackerii din spatele lui GriftHorse pot aduna câteva milioane de dolari pe lună. Desigur, protecția este simplă în acest caz: nu apeși pe notificări ciudate și dezinstalezi aplicația care ți le trimite. Dar curiozitatea oamenilor o să fie adesea motivul pentru care intră în bucluc, iar în cazul Android, aceasta este cea mai mare breșă de securitate.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button