Viking Black Friday Limited Edition, un sistem echilibrat pentru gaming de la PC Garage
Un PC care își face apariția în fiecare an de Black Friday la un preț avantajos

Nu mi se întâmplă foarte des să fac recenzii la sisteme complete, așa că atunci când PC Garage ne-a trimis sistemul Viking Black Friday Limited Edition pentru evaluare am fost încântat să mai schimb un pic rutina. Ca să vă dau un pic de context, acest sistem este unul configurat special pentru Black Friday, având în consecință și un preț special. L-am avut la noi o săptămână, timp în care l-am studiat atât din punct de vedere constructiv, cât și în ceea ce privește performanțele. Dacă ești interesat să îți cumperi un PC de Black Friday anul ăsta, citește mai departe.
Specificațiile sistemului Viking Black Friday Limited Edition de la PC Garage
Înainte de toate, trebuie să vorbesc de specificații, pentru că partea asta este teoretic cea mai importantă când vrei să faci o astfel de achiziție. Viking Black Friday Limited Edition , din ce am testat, este destul de echilibrat, cu o singură excepție, memoria, care nu este prea puțină, ci dimpotrivă. Dar să începem cu începutul. Procesorul este un AMD Ryzen 5500, un hexacore foarte bun ca raport preț/performanță care se bate cu Intel i5 12400 în sarcini multi-thread.

Procesorul este pus pe o placă de bază cu chipset B450, mai exact Gigabyte B450M H. Este o placă de bază microATX entry-level, cu foarte puține funcții și fără prea mari pretenții de overclock (nu are radiatoare pe VRM-uri), dar pentru un procesor de 65W (adică orice Ryzen 5 din seria 5000) este suficientă. Ceea ce însă nu pot spune și despre coolerul procesorului, care este cel stock (Wraith). Veți vedea mai jos, din teste, de ce spun asta.
Surprinzător, Viking Black Friday Limited Edition vine cu 32 GB de RAM DDR4 (Corsair Vengeance LPX la 3200 MHz), o valoare mare pentru un sistem de acest calibru. Totuși, există un motiv logic pentru cantitatea asta de memorie: placa de bază are doar două sloturi de RAM, deci ca să fie dotată cu 16 GB, opțiunile ar fi fost fie să vină cu 2×8 GB (la care un upgrade ulterior ar fi necesitat schimbarea completă a memoriei, o operațiune costisitoare), fie să vină cu un singur stick de 16 GB (variantă care ar fi afectat serios performanțele sistemului). O variantă mai elegantă ar fi fost alegerea unei plăci de bază cu 4 sloturi de RAM, dotarea cu 2×8 GB (16 GB fiind o valoare absolut suficientă pentru 95% din jocurile actuale) și eventual, de banii rămași, dotarea cu un cooler mai serios.

Evident, dacă vorbim de un PC de gaming, cea mai importantă componentă este placa video, și aici stăm decent, cu un RTX 3060 de 12 GB de la Palit. Acuma, puteți argumenta că Palit nu se compară cu de-alde MSI sau ASUS în ceea ce privește implementările plăcilor, dar vă spun eu cu siguranța omului care a avut mult timp în sistemul personal un 3060 Ti de la Gainward (=Palit) că seria 3060 este extrem de robustă și nu se încălzește excesiv iar Palit nu au făcut nici ei treabă de mântuială cu răcirea.

Stocarea este asigurată de un SSD M.2 NVMe absolut mediocru de 512 GB de la ADATA (Legend 710). SSD-ul este cache-less, dar pentru un utilizator normal nu ar trebui să fie neapărat o alegere proastă. Carcasa este un Aerocool Shard RGB. Carcasa acceptă plăci ATX, are filtre, panou lateral din sticlă și patru ventilatoare RGB ce pot fi controlate dintr-un buton de pe carcasă. Atenție, doar unul din ventilatoare este inclus, dacă vrei să îți cumperi carcasa separat.
Sursa montată pe Viking Black Friday Limited Edition este tot de la Aerocool, mai exact Lux (550W, 80+ Bronze). Nu este neapărat o sursă cu renume, dar este perfect capabilă să țină acest sistem, care nici cu overclock nu ar trebui să consume mai mult de 400W. Vreți și tabel de specificații? Avem:
Procesor | AMD Ryzen 5 5500, 6C/12T, 4.2 GHz |
Cooler | Wraith Stealth |
Placă de bază | GIGABYTE B450M H, Socket AM4, mATX |
Placă video | Palit GeForce RTX 3060 Dual LHR 12GB GDDR6 192-bit |
Memorie | Corsair Vengeance LPX Black 32GB DDR4 3200MHz CL16 Dual Channel Kit |
Stocare | ADATA Legend 710 512GB PCI Express 3.0 x4 M.2 2280 |
Sursă | Aerocool LUX, 80+ Bronze, 550W |
Carcasă | Aerocool Shard RGB, ATX, 1 ventilator inclus |
Altele | 3 ventilatoare RGB Aerocool |
Per total, cel puțin din specificații, Viking Black Friday Limited Edition este un PC foarte potrivit pentru gaming la 1080p (sau chiar 1440p, dacă ești pregătit să rulezi jocurile pe setări Medium). Nu am sesizat vreo problemă de specificații, dar aș fi făcut câteva alegeri diferite: 16 GB RAM în loc de 32, o placă de bază cu 4 sloturi de RAM și răcire pe VRM, un cooler ceva mai breaz.
Experiența în utilizare a sistemului Viking Black Friday Limited Edition
Primul lucru pe care l-am făcut când am scos unitatea din cutie a fost să mă uit la calitatea asamblării. Domne, aici chiar n-am avut nimic de reproșat. Componentele așezate corect, cable routing foarte bun, dacă ar fi ceva de care să mă leg ar fi faptul că una din plăcuțele metalice de pe spate (care acoperă sloturile de expansiune) lipsea (cea de deasupra plăcii video). Cu siguranță asta a fost doar o scăpare care nu se va regăsi la sistemele puse în vânzare, tehnicienii fiind foarte presați de timp pentru a livra sistemul de test la noi. În rest, ventilatoarele au un CFM mare și se simte curentul destul de puternic în carcasă.
Al doilea lucru a fost să îi montez niște periferice și să intru în BIOS pentru a verifica setările. Aici am observat o problemă: memoriile nu aveau XMP activat, deci în loc să ruleze la 3200 MHz, stăteau la 2100 MHz. Mândru că am descoperit o neregulă, am activat XMP, am dat reboot și…nimic. Calculatorul nu a mai vrut să pornească. Am resetat BIOS-ul, după care am intrat din nou în meniu și am setat manual memoria la 3200 MHz. De data asta, sistemul a repornit fără probleme.
Din cunoștințele mele, tehnicienii de la PC Garage optimizează setările BIOS atunci când livrează sistemul, deci sunt sigur că problema asta pe care am întâlnit-o este una care nu apare în mod normal, fiind doar o scăpare punctuală, la sistemul livrat nouă.
Viking Black Friday Limited Edition vine fără sistem de operare preinstalat, așa că am aruncat pe el un Windows, am făcut update la drivere și am trecut la testare. Am început cu câteva teste sintetice. În Cinebench R20 am obținut 533 puncte în Single Core și 4056 în Multi Core.
Aici am sesizat și singura problemă reală a sistemului: coolerul Wraith Stealth nu reușește să țină sub control în totalitate temperatura procesorului. Astfel, rulând repetat Cinebench R20, am reușit contraperformanța de a atinge nu mai puțin de 94 de grade Celsius la procesor. Da, protecția termică e foarte bună la procesoarele moderne și da, temperaturile de acest gen nu vor fi des întâlnite în gaming, dar nu pot să nu menționez de această problemă.
În continuare, am testat sistemul cu 3DMark, care evaluează performanțele generale ale sistemului în ceea ce privește gaming-ul. Scorurile obținute au fost cele așteptate. În Time Spy, Viking Black Friday Limited Edition a obținut 8449 puncte. Scorurile separate, pe CPU și placă grafică, sunt foarte apropiate, semn că sistemul este echilibrat. Situația se păstrează la fel și în Fire Strike, unde sistemul a obținut 19375 puncte.
Ultimul test a fost cel cu Crystal DiskMark, iar rezultatele au fost tipice pentru un SSD NVMe fără memorie cache. 2700 MB/s la citire secvențială, aproape 1300 la scriere secvențială, 52 MB/s la citire random și 148 MB/s la scriere random:
Mai departe de cifre, concluzia mea este clară: Viking Black Friday Limited Edition de la PC Garage este un sistem foarte potrivit pentru gaming pe High la 1080p și High/Medium la rezoluția 1440p. Și ca să testez teoria mea, am instalat CS:GO și am rulat testul integrat. Rezultatul? 378 FPS cu setările default la 1080p. Am aruncat cam tot ce puteam pe sistemul ăsta: Red Dead Redemption (peste 70 FPS pe Ultra 1080p), God of War (peste 70 FPS pe Ultra 1080p), Forza Horizon (peste 80 FPS pe Extreme la 1080p)… Înțelegi ideea.
La final, câteva gânduri nelegate de performanțe. Sistemul nu este unul foarte silențios, dar asta se datorează în mare parte coolerului Wraith Stealth. Sigur, nu ar fi stricat nici un fan controller pentru a domoli un pic și ventilatoarele de la carcasă când nu este nevoie de răcire, dar deja sunt pretențios aici. Pe întuneric, Viking Black Friday Limited Edition arată bine, iar faptul că poți schimba foarte ușor modelul iluminării mi s-a părut foarte fun. Și dacă și ție îți face cu ochiul Viking Black Friday Limited Edition, află că îl poți cumpăra la un preț special de Black Friday. Stai cu ochii pe PC Garage vineri, 11 noiembrie!