Gaming

Viitorul gaming-ului este Linux – Peste 1500 de jocuri compatibile Linux pe Steam

Discutiile pe baza gaming-ului si sistemului de operare la liber Linux sunt de cand lumea, utilizatorii acestui OS simtindu-se marginalizati si oropsiti. Asta pana cand Valve s-a angajat ca repara lucrurile, in 2013 lansand Steam pentru Linux, Gabe Newell in speech-ul sau de la LinuxCon declarand ca: „Este putin ciudat sa ma vin acum in fata voastra si sa va spun ca Linux si platformele open source sunt viitorul gaming-ului. Este ca si cum m-as duce in Roma si i-as invata pe italieni ca Papa este catolic!” Asta declara in 2013 Gaben, acum se pare ca acesta se tine de cuvant, in acest moment peste 1500 de jocuri fiind disponibile pentru Linux pe Steam.

Miscarea este de inteles, avand in vedere ca Steam doreste sa vanda cat mai multe Steam Machines, care, dupa cum si numele sugereaza, sunt motorizate de un SteamOS, care este un sistem de operare bazat pe… Linux. In concluzie, daca aruncam o privire in urma, Valve au tatonat terenul intai, ca apoi sa se certe bine de tot cu Windows-ul celor de la Microsoft, Gaben declarand ca Windows 8 este o oroare pentru gaming si intr-un final sa declare ca Linux este viitorul.

In acest week end, cele 1500 de jocuri a fost anuntate si sarbatorite de site-ul Phoronix care s-a umflat putin in pene odata cu acest eveniment. Site-ul noteaza si faptul ca Steam a adaugat in medie cam 100 de jocuri pe luna compatibile cu Linux, dovada ca dezvoltatorii au inceput sa ia in serios platforma open source.

Ca un termen de comparatie, Windows are 6464 jocuri, in timp ce OS Xare 2323 jocuri disponibile, iar odata cu lansarea lui SteamOS cifrele vor creste si mai mult. Totusi, daca este sa aruncam o privire generala peste jocurile cele mai populare de pe Linux, acestea nu o sa mire pe nimeni.

1 Counter-Strike: Global Offensive 

2  Dota 2 

3 Team Fortress 2

4 Middle-earth: Shadow of Mordor

5  ARK: Survival Evolved

Iar odata cu aceste cifre, avem si anuntul primului joc exclusiv pentru Linux de pe Steam,  Don’t Be Patchman fiind o premiera din aceata privinta.

De notat ca nu totul este roz in paradis, atat Steam OS, dar si jocurile pentru Linux de pe Steam mai au nevoie de o perioda de maturizare, uni useri acuzand probleme grave in jocurile mentionate mai sus, cu toate ca discutam de PC-uri High End ce ruleaza Ubuntu, de exemplu. Trebuie doar sa te duci pe site-urile dedicate gamerilor de Linux si sa tastezi in tab-ul de search Steam si o sa gasesti o gramada de probleme. Pentru unele dintre ele exista chiar fix-uri.

[Phoronix]

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button