PC

Viitorul chip IBM pe 7 nanometri va fi de minim patru ori mai rapid decat oricare chip actual

Noul chip IBM pe 7 nanometri se pare ca va fi de minim patru ori mai rapid  comparativ cu orice alt chip, acesta, conform celor de la IBM, oferind aceeasi masa a procesorului, dar cu o viteza de procesare de 4 ori mai mare.

Abilitatea de a inghesui mai multa putere de calcul intr-un spatiu similar, in cazul de fata un procesor, este rezultatul micsorarii tranzistorilor care alcatuiesc un chip, chipuri care sunt deja produse in masa pe 14 nanometri, si experimental pe 10 nanometri. IBM sparge bariera de 10 nanometrii, anuntand prin intermediul celor de la New York Times ca in acest moment IBM are posibilitatea de a realiza chipuri cu tranzistori pe 7 nanometri, revolutionand astfel piata.

IBM spune ca noua tehnologie de fabricatie reuseste aceste performante gratie inserarii de germanium in baza de siliciu a procesorului, noul material permitand tranzistorilor sa functioneze mult mai rapid si mai eficient, consumand cu 30% mai putin comparativ cu orice alt chip bazat pe siliciu de pe piata. Trebuie notat totusi ca aceste chipuri sunt inca in stadiul de cercetare si sunt departe de a fi produse pentru piata consumer, dar anuntul ofera noi posibilitati tehnologice fabricantilor, asta daca IBM va impartasi patentul cu acestia.

Articole asemanatoare

Back to top button