ReviewsPC

ViewSonic XG272-2K-OLED ar putea fi monitorul OLED ideal pentru gaming (review)

ViewSonic XG272-2K-OLED este un exemplu perfect de produs care le face pe toate, fără a excela în mod deosebit la aproape niciun capitol.

Încet dar sigur, monitoarele OLED pentru PC încep să intre în cotidian, alegerile consumatorilor nemaifiind limitate doar la „monstruozități” cu ecran 4K de 32”-48”, o nouă generație de panouri OLED deschizând calea și pentru monitoare „obișnute”, cu diagonale de 24” sau 27”. Iar la o diagonală efectivă de 26.5”, ViewSonic XG272-2K-OLED intră ferm în acea categorie, doar că nu și cu prețul.

Oricât de mult ne-am dori, încă nu vedem în ofertele magazinelor monitoare OLED cu prețuri sub pragul psihologic de 2.000 RON, iar XG272-2K-OLED costă peste două ori mai mult decât atât. Dar și oferă? Haideți să aflăm.

Prima impresie cu ViewSonic XG272-2K-OLED

Livrat într-o cutie potrivită mai degrabă unui monitor de 32”, XG272 cu siguranță este un produs care invită să fie admirat și ne dăm seama de asta imediat ce îl scoatem din cutie. ViewSonic a ales un design elegant, cu spatele alb și lumini ambientale care aduc un binevenit aport de culoare. În schimb, partea din față rămâne într-un negru sobru, pentru a nu-ți distrage atenția atunci când te joci. Fără a fi prea stridentă, iluminarea din spate imprimă pe peretele cel mai apropiat nuanța generală a imaginii afișate pe ecranul care astfel se simte mai mare și mai imersiv.

ViewSonic XG272-2K-OLED

Foarte arătos și versatil, piciorul de susținere îl asamblezi în mai puțin mai puțin de un minut, fără a avea nevoie de șurubelniță. Acesta oferă libertate considerabilă pentru reglarea ecranului pe înălțime, permite înclinare față-spate și rotirea în modul portret, către stânga sau către dreapta, în funcție de cum vrei să ascunzi cablurile care rămân atârnate din lateral. Iar dacă te gândești să pui bazele unei configurații multi-monitor sau să folosești propriul suport pentru ecran, află că XG272 este compatibil cu sisteme de prindere VESA 100 x 100 mm, iar ecranul este suficient de ușor cât să nu ai probleme cu setup-ul tău.

Tot pentru confort există și o telecomandă wireless, pe care o poți așeza în decupajul special prevăzut în piciorul monitorului.

Opțiunile de conectivitate sunt cât se poate de generoase: 2x DisplayPort + 2x HDMI 2.1. Există și un Hub USB cu trei porturi USB-A, plus câte un USB-B și USB-C la care poți apela și pentru încărcarea telefonului sau a tabletei. Mai există o ieșire pentru căști de tip jack 3.5 mm, plus difuzoare stereo încorporate.

ViewSonic XG272-2K-OLED

Ajungând la ecran, acesta este un OLED cu matrice de tip WOLED, oferind rezoluție QHD (2560×1440) cu rată de refresh la 240Hz. ViewSonic enunță o luminozitate maximă de 450 cd/m2, procesare a culorilor pe 10 biți (1.07 miliarde culori) și un timp de răspuns care va face orice ecran LCD să pară un dinozaur: 0.02ms la tranziții GtG sau 0.01ms în modul MPRT. De rata de contrast evaluată la 150,000:1 și unghiurile de vizibilitate maximale nici nu are rost să mai vorbim, acestea fiind atuuri garantate pentru orice monitor cu tehnologie OLED. Ecranul vine acoperit cu un filtru mat foarte eficient în blocarea reflexiilor ambiante, dar care răpește puțin din acel efect de „extra-claritate” foarte ușor de sesizat la televizoare OLED. Dar dacă treci de la un monitor LCD care avea deja un astfel de filtru, probabil că nu vei fi câtuși de puțin deranjat de acest aspect.

ViewSonic XG272-2K-OLED

Pachetul include și un adaptor de alimentare „baban” (putere de 180W trecută pe etichetă), despre care nu putem avea decât cuvinte de laudă, din moment ce monitorul consumă sub 50W în majoritatea timpului.

Cât de bun este ViewSonic XG272-2K-OLED

Pe hârtie totul arată extrem de bine, dar hai să vedem cât de departe poți ajunge plătind pentru un monitor premium. Primul lucru de care m-aș lega, dacă ar fi să fiu puțin răutăcios, ar fi această dublă-bărbie lăsată la partea de jos a ecranului, ce amintește de monitoare Office de acum 10-15 ani. Parte din „magia” ecranelor OLED este să ai ecranul încadrat de o ramă cât mai îngustă, aproape invizibilă. Dar aici avem rama neagră lăsată în jurul ecranului, plus încă o ramă tot neagră dar din altfel de plastic, ce are drept unic scop găzduirea logo-ului ViewSonic. Sub respectivul logo găsim și un buton tip clapetă, pe care poți doar să îl apeși pentru a vedea o listă cu profile de de imagine. Apăsarea acestui buton aduce pe ecran meniul despre care vorbeam, dar pentru a-l naviga trebuie să folosești un alt buton tip joystick poziționat mai spre stânga, sub rama ecranului. Dar nu-i nimic, scoatem telecomanda care, după părerea mea, ar trebui să fie dotare standard pe orice monitor premium.

ViewSonic XG272-2K-OLED

Luând la puricat OSD-ul monitorului descopăr cu oarece mirare o interfață în culori monocrome, cam neintuitivă și lipsită briz-briz-urile pe care le-ai aștepta de la un monitor de gaming. Dacă nu aș ști mai bine, aș crede că mă aflu în ”meniul de service” și nicidecum în interfața intenționată pentru utilizatorul final. Iar interacțiunea prin telecomanda infraroșu este.. lentă, chiar dacă mult mai comodă decât dacă ar fi să întind mâna după butoanele amplasate sub rama ecranului. Avem suficiente opțiuni de configurare chiar și pentru utilizatori pretențioși: moduri de gaming predefinite dar pe care le poți personaliza suplimentar după bunul plac, dar și setări avansate care permit calibrarea foarte precisă a culorilor, saturației și contrastului, suficient cât să facă pe plac și celor mai pretențioși specialiști în editare Photoshop.

ViewSonic XG272-2K-OLED

Ba chiar avem și ceva extras-uri, special pentru Gaming, cum ar fi tehnologie BFI (black frame insertion), la care poți apela pentru a „forța” ochii tăi să perceapă chiar și cele mai rapide mișcări de pe ecran fără efect de blur. Însă ia aminte, BFI se bazează pe inserarea unui cadru negru după fiecare imagine afișată, în ideea de a ajuta vederea umană să perceapă tranziția de la o imagine la altă fără ca cele două imagini să se contopească. Rezultatul este o percepție mai acută a mișcării, dar cu prețul oboselii accentuate, posibile amețeli și alte efecte adverse, ce pot interveni mai ales la utilizare prelungită. Lesne de înțeles, pentru a evita pe cât posibil efectele nedorite ar trebui să folosești această funcție doar cu jocuri pe care PC-ul tău le poate reda la măcar 120 de cadre pe secundă, preferabil mai mult.

ViewSonic XG272-2K-OLED

Dar dacă BFI este prea hard-core pentru tine, atunci avem și compatibilitate AMD FreeSync / Nvidia G-SYNK, la care poți apela pentru a obține rezultate aproape la fel de bune fără a pune presiune pe maximizarea framerate-ului. ViewSonic XG272-2K-OLED le suportă pe amândouă în mod oficial, însă absența hardware-ului dedicat pentru G-SYNK înseamnă că nu te vei putea bucura de beneficiile tehnologiei VRR decât într-o plajă relativ îngustă de framerate, începând cu 48fps și până la 240fps. Spre exemplu, monitoarele de odinioară echipate cu hardware dedicat pentru tehnologia G-SYNK puteau sincroniza afișarea imaginii chiar de la 1-2 cadre pe secundă, eliminând cu totul defectul de image-tearing.

Cum este experiența cu monitorul ViewSonic XG272-2K-OLED

Pornind cu acest review la scurt timp după ce am testat rivalul mai „fioros” ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM, probabil că așteptările mele sunt puțin exagerate, dar nu complet nejustificate dacă ne uităm la diferența de preț care nu e chiar atât de mare.

Venind cu luminozitatea setată implicit la valoarea de 100%, XG272 este un monitor luminos, perfect utilizabil într-o încăpere bine iluminată, dar nu chiar la nivelul de 450 cd/m2 enunțat de ViewSonic. Pentru a beneficia de întreaga putere a ecranului OLED trebuie să cauți în setările Windows 11 și să bifezi în mod expres opțiunea ”Use HDR”, care îți va debloca și restul de luminozitate disponibilă. Probabil că ViewSonic a limitat în mod artificial luminozitatea disponibilă pentru utilizare normală cu scopul de a preîntâmpina uzura prematură a ecranului OLED. Dar oricum, e bine. Ecranul este suficient de luminos atât pentru vizionare normală, dar și în mod HDR.

Și dacă tot vorbim de luminozitate și vizibilitate, trebuie apreciată combinația între ecranul cu tehnologie WOLED și filtrul antireflexie de tip mat, ambele favorizând obținerea acelui negru ideal chiar și atunci când ai surse puternice de lumină ambiantă în încăpere. Comparat cu tehnologia rivală QLED, WOLED este cumva mai favorabilă utilizării în condiții potrivnice de lumină ambiantă.

Ce nu apreciez la fel de mult este modul în care ecranul WOLED se descurcă în alte scenarii decât gaming și filme. Iar cum o imagine spune cât o mie de cuvinte, trebuie văzut „curcubeul” ce apare peste orice element text redat în browser-ul web sau în interfața Windows.

ViewSonic XG272-2K-OLEDPoți scăpa de problema asta doar dacă dezactivezi suportul ”Font Antialiasing” din setările Windows, dar atunci scrisul va arăta urât în orice situație, chiar dacă fără efectul de „curcubeu”. Deși înclin să cred că problema descrisă este una de compatibilitate a sistemului de operare Windows cu noile generații de monitoare OLED, iar Microsoft este cel care ar trebui să o rezolve, în practică va trebui să trăiești cu acest compromis.

ViewSonic XG272-2K-OLED

Alternativa ar fi să alegi un monitor OLED cu rezoluție mai mare (ex. 4K UHD), eventual afișată pe diagonala unui ecran relativ mic  (24-27 inch) în ideea că defectul va fi astfel „îngropat” sub numărul uriaș de pixeli.

Un alt neajuns, din fericire minor și ușor de remediat, este saturația de culoare mult prea agresivă ajustată din fabrică. Ajustând opțiunea Color Saturation, bine ascunsă în meniul Display, de la valoarea de 65% la 45% poți obține o reproducere a culorilor foarte aproape de realitate.

Lăsând la o parte ecranul, ajungem la sunet, unde înțelegem repede de ce majoritatea producătorilor de monitoare evită soluția difuzoarelor incorporate. Sunetul redat prin difuzoarele lui ViewSonic XG272-2K-OLED este.. de evitat în orice situație, difuzoarele bine ascunse în carcasa din plastic a monitorului neavând nici o șansă să ofere o audiție satisfăcătoare. Poți folosi în schimb un set de căști conectate la ieșirea jack 3.5mm, sau altă soluție pe care o ai la îndemână.

ViewSonic XG272-2K-OLED

Revenind la telecomanda infraroșu, constat cu neplăcută surprindere că monitorul nu „știe” foarte bine să respingă semnalele infraroșu venite de la telecomenzile altor dispozitive. Spre exemplu, ajustarea volumului pe telecomanda televizorului este interpretată de monitor drept Power Off, în timp ce reglarea temperaturii cu telecomanda aparatului de aer condiționat se face cu navigarea simultană a setărilor monitorului. Fără soluții pentru problema interferențelor cu telecomenzile altor dispozitive, a trebuit să acopăr senzorul infraroșu de pe carcasa monitorului, renunțând astfel și la folosirea telecomenzii.

Panoul OLED este cea mai mare calitate a acestui monitor

Lăsând la o parte stângăciile care țin de designul carcasei și implementarea funcțiilor de bază, ViewSonic XG272-2K-OLED este un ecran excelent, care odată ce l-ai setat după gusturile tale îți va oferi una dintre cele mai frumoase și plăcute experiențe în jocurile preferate.

Chiar dacă rezoluția Ultra HD (4K) oferă o claritate mai bună a imaginilor, Quad HD pe 27 inch oferă cu siguranță echilibrul perfect între calitate și performanță. Altfel spus, XG272 este alegerea „rațională” pentru echiparea unui PC nu chiar de top cu un monitor OLED de ultimă generație. Mai ales dacă vrei să te joci în mod competitiv, folosind întregul potențial al ratei de refresh la 240 Hz.

ViewSonic XG272-2K-OLED

Mai ales dacă treci de la un monitor LCD, primul lucru pe care îl remarci când începi să folosești acest OLED este absența aproape totală a oricărui efect de blur. Cumulat cu folosirea ratei de refresh la 240Hz, experiența în jocuri nu poate fi descrisă decât una la superlativ, fără Lag perceptibil sau probleme de claritate. De mare ajutor este și contrastul excelent oferit de tehnologia OLED, diferența uriașă față de vechile soluții LCD fiind cât se poate de aparentă în scenele întunecoase din jocuri, care redau un negru perfect și fără detalii estompate când nu privești ecranul direct din față.

ViewSonic XG272-2K-OLED

Indiferent că privești imaginea mai de sus, de jos sau din lateral, experiența vizuală cu XG272-2K-OLED rămâne practic neschimbată. Fără pierderi de contrast, fără denaturarea culorilor, fără scăderea luminozității.

Rezultate la fel de bune sunt obținute și la vizionarea de filme, experiența cu acest monitor fiind de-a dreptul savuroasă, chiar dacă ecranul folosit este unul cu rezoluție 2K nativă. Pur și simplu, la diagonala de 27 inch nu ai nevoie de mai mult, diferențele între rezoluția 2K și 4K devenind practic insesizabile la distanțe de vizionare mai mari de 30-40cm. Și nimeni nu se uită la filme 4K de la asemenea distanță, nici măcar cu un ecran de 26,5 inch.

Concluzii

Cu ecran impresionant și o listă lungă de dotări atrăgătoare, ViewSonic XG272-2K-OLED ar putea fi opțiunea ideală pentru upgrade-ul la un monitor OLED, care să nu-ți dea bătăi de cap cu acomodarea la o diagonală de afișare mult prea mare pentru un monitor de birou, sau care să te împingă la upgrade-ul PC-ului existent pentru gaming la rezoluție 4K.

ViewSonic XG272-2K-OLED

Dar din păcate, implementarea lasă cam mult de dorit, începând cu designul nu chiar atât de „slim”, până la lipsa de rafinament a sistemului de meniuri și problemele de-a dreptul frustrante cu interferențele cauzate de telecomenzile altor dispozitive. Iar când prețul în magazin este de 5550 Lei, rafinamentul și funcționarea fără cusur ar trebui să fie parte din experiența oferită.

 

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button