
Counter-Strike: Global Offensive se bucură din nou de o popularitate imensă și în prezent, este cel mai jucat titlu de pe Steam. Și nu cred că greșesc dacă îl numesc cel mai popular first-person shooter al momentului, astfel am zis că e timpul să mai revin și eu puțin la jocul care mi-a mâncat mii de ore din viață. Poate că unii dintre voi nu știți asta, însă înainte de a face recenzii de jocuri și componente de calculatoare aici și pe YouTube, una dintre pasiunile mele principale era gamingul la nivel competitiv. Adică sesiuni de câte opt ore de CSGO pe zi, învățat de flash-uri, smoke-uri și tot felul de trucuri pentru a concura la rank-uri mari. Tot tacâmul.
Evident, n-a mers chiar așa bine, așa că am ajuns aici. Și dacă tot pot, am zis că o să cer și eu la test un monitor care mi-a atras atenția. Cică ar fi cel mai bun pentru pasionații de first-person shootere, iar asta este ceva. Iar ĂSTA este ViewSonic XG2431 în toată banalitatea lui. Dar ceea ce pare basic la exterior, m-a convins că laudele altor colegi de breaslă sunt bine-meritate. Și nu doar că este un monitor performant, dar mai vine și la un preț bun – 1.499 LEI. Dar înainte să aruncați cu roșii stricate, hear me out. Este un monitor de 24” cu panou IPS la 240Hz, deci pentru această categorie de produs, prețul de 300€ poate fi considerat accesibil.
Un design spartan pentru un monitor chiar decent
Prima dată am pus mâna pe Counter-Strike undeva la începutul anilor 2000. Era cred că vreo 2005-2006 când am descoperit sălile de internet de cartier. Știți voi, dughenele alea întunecate cu calculatoare la comun… tastaturi galbene cu urme de mucuri de țigară, mouși care scârțâie. Dar nici nu contau toate astea, pentru că pe atunci făceam cunoștință cam pentru prima dată cu gamingul online. Și încă de la vremea aia am descoperit că înăuntrul meu nu e un copil fericit că se joacă, ci unu’ frustrat că pierde. Așa că evident, m-am apucat să învăț ca să devin mai bun.
Fast-forward vreo doi-trei ani, deja știam să joc mai bine decât majoritatea prietenilor mei. Și de acolo mi-am condamnat anii de adolescență la mii de ore de pac-pac cu băieții pe nord.laleagane, după care puțin prin Source și alte câteva mii de ore prin Global Offensive. Și aici a fost perioada în care am început să devin mai conștient de gear-ul pe care-l folosesc. S-a făcut foamea o săptămână în facultate pentru prima tastatură de gaming mai de Doamne-ajută. S-a repetat schema pentru un Razer DeathAdder și la primul salariu mi-am cumpărat și primul meu monitor cu refresh rate mare.
Ăla a fost și momentul în care mi s-a deschis în fața ochilor o nouă lume – vedeam jocul ăla cum nu-l mai văzusem vreodată. Se mișca totul atât de smooth, aveam reflexele mai ascuțite și imaginile lăsau dâre pe ecran de la cât de fluide erau… ăăă, da. Atunci am descoperit și că ecranele rapide au ghosting, panouri TN cu o gamă de culori maxim decentă, unele mai vin și cu backlight bleeding. Și al meu le-avea aproape pe toate. Iar dacă vă sună cunoscut, se poate ca și voi, la fel ca și mine să nu fi avut cine știe ce bani de investit în primul monitor serios.
Monitoarele de eSports au fost scumpe preț de câțiva ani, iar unul care să îți ofere și un panou fain, cu culori vii, rată mare de refresh și funcții extra putea sări de mia de euro lejer. Dar pe măsură ce s-au popularizat, au devenit mai accesibile iar astăzi avem modele precum ViewSonic XG2431. La prima vedere poate părea destul de… plictisitor?! Construcția este ok, cu un picior solid care îți permite ajustarea înălțimii, înclinarea ecranului și rotirea acestuia, dar arată foarte generic și nu inspiră nimic.
Calitatea materialelor nu este cea mai bună, iar asta se resimte peste tot. Chiar dacă închegat ok, se vede că nu beneficiază de finisajele altor monitoare pe la aceiași bani. Butoanele din care controlezi meniul OSD sunt de jucărie, câteodată nu răspund la comenzi, iar când o fac au un soi de lag. Nici meniul în sine nu e mare chestie, fiind greoi și generic, însă nu ajungi prea des pe aici așa că nu o să-l depunctez pentru asta. Dar mă opresc înainte să pară că sunt hater… de fapt, cumva mă bucur că ViewSonic XG2431 este atât de neinteresant la exterior pentru că asta îmi arată atenția producătorului asupra performanței.
Iar de performant, este dat naibii! Avem un panou IPS cu diagonală de 24” și rezoluție FullHD. Adică clasicul 1920×1080, iar aici am observat și prima diferență comparativ cu alte modele de 240Hz. Panoul nu este același model de la AU Optronics pe care-l vedem pe majoritatea monitoarelor: știți voi, 24.5 inch la 240. În cazul lui ViewSonic XG2431 avem un panoul dezvoltat de Innolux cu o diagonală de 23.8” că să fiu mai exact. Iar acest panou oferă o luminozitate maximă de 350 de nits, un contrast static de 1.000 la 1, culori 8-bit și o densitate de 92.56 pixeli per inch.
Asta înseamnă că nu este nici cel mai luminos monitor, nici cel mai acurat din punct de vedere al culorilor. Dar este foarte rapid, și mai important decât atât, este dezvoltat cu ajutorul celor de la Blur Busters, având și binecuvântarea lor sub forma unei certificări Blur Busters 2.0. Și acum am ajuns la părțile mișto ale lui ViewSonic XG2431 – chestii precum modurile de overdrive: Standard, Advanced și Ultra Fast. Aici am descoperit că Advanced este cea mai ok setare, întrucât nu apare efectul de ghosting nici măcar în cele mai fast-paced jocuri și timpul de răspuns GtG (adică grey to grey) este de numai 1ms. Pe modul Ultra Fast, timpul ăsta se înjumătățește la 0.5s, însă imaginea nu mai este chiar atât de clară. Și până la urmă, orice este sub 3ms este oricum isesizabil.
Pentru a ajuta pe zona de claritate, cei de la ViewSonic au dezvoltat alături de Blur Busters și un soft dedicat. ViewSonic Strobe Utility te lasă să modifici parametrii tehnologiei PureXP+ MBR pentru a elimina motion blur-ul complet din ecuație. Și chiar dacă aplicația în sine arată rău, hai să-i spunem pe nume, pur și simplu merge. Iar rezultatele arată cam așa: vedem în testul celor de la Blur Busters cum naveta spațială se mișcă impecabil, deși imaginea se actualizează la o rată de 240Hz.
În gaming, asta se traduce prin imagini cât mai clare pe care creierul tău le va percepe mai ușor. Atunci când intervine ghosting-ul, motion blur-ul și alte efecte d-astea antice folosite pentru a fluidiza imaginile, creierul uman trebuie să filtreze informația primită și automat acționează ceva mai încet. Iar în gaming competitiv, fiecare fracțiune de secundă contează, așa că tehnologiile introduse de ViewSonic aici sunt bine-venite.
Pe lângă imaginile extrem de fluide, ViewSonic XG2431 mai oferă câteva tehnologii extra. Are așa numitul Black Stabilization, un sistem care îți oferă mai multe detalii în cadre mai întunecate pentru a-ți fi mai ușor să vezi adversarii care pândesc în groapă pe Dust 2, și diferite profiluri de culori pentru mai multe tipuri de jocuri (FPS, RTS, etc.). Altă chestie pe care am găsit-o utilă este și hub-ul USB 3.0 de pe monitor. Aici poți conecta receivere wireless pentru mouși de gaming și tastaturi, așa că te mai scutește de niște bătăi de cap. Pe zona de conectivitate vine cu două porturi HDMI 2.0, un DisplayPort 1.4, un jack pentru căști și chiar și două boxe de 3W integrate.
În cutie găsim și cablurile necesare, astfel avem din start și DisplayPort, iar alimentarea se face printr-un cablu de sursă. Asta înseamnă că monitorul are sursa integrată, deci nu mai stai cu un balast după tine, așa cum faci în cazul altor monitoare de gaming. Ecranul în sine este mat și chiar dacă nu atât de luminos, reușește să respingă reflexiile destul de bine și poate fi folosit și în condiții de lumină puternică.
Deși potrivit pentru first-person shootere, ViewSonic XG2431 se va descurca și în jocuri single-player. Se bucură de câteva dotări moderne, precum suport VRR sub forma lui AMD FreeSync Premium și a NVIDIA G-Sync. Panoul IPS vine și cu certificare VESA DisplayHDR, iar în ciuda luminozității reduse este compatibil cu imagini în acest format. Nu excelează din niciun punct de vedere, dar să nu credeți că este un monitor făcut doar pentru CSGO. Iar în jocuri precum Cyberpunk 2077 se vede, întrucât imaginile sunt detaliate, culorile sunt destul de ok și toate astea cu tot cu tehnologiile de eliminare a motion blur-ului și a efectului de flicker.
ViewSonic XG2431 a reușit să mă impresioneze
O mie de vorbe nu fac nici cât o poză, așa că am să vă explic ce știe să facă ViewSonic XG2431 în imagini. Am pornit testul celor de la Blur Busters pentru a observa cum se comportă la diferite rate de refresh, iar la 240Hz avem un raport calitate vizuală / performanță foarte bun. Ba chiar aș îndrăzni să spun că este cel mai fluid monitor pe care l-am testat vreodată, deși mi-au trecut și modele mai rapide prin mâini. Și se pare că nu-s singurul aici, întrucât Optimum Tech l-a numit al doilea cel mai bun monitor de gaming de pe piață, surclasat doar de un ACER la 390Hz. Și doar această comparație în sine ar trebui să spună multe despre ViewSonic-ul nostru.
După care am lăsat testele plictisitoare și am trecut la joacă. Am băgat un CSGO, am setat rezoluția cu un aspect 4:3 și i-am dat stretch pe tot ecranul… na, cum fac profesioniștii. Experiența a fost foarte-foarte tare; nu am simțit nici un fel de input lag, nu am avut momente în care să nu îmi dau seama ce este pe ecran din cauza artefactelor vizuale și am văzut jucătorii de la CT cu tot cu costumele lor închise la culoare, ascunși și-n cele mai întunecate colțuri.
Nu știu cum v-aș putea arăta pe imagini experiența de joc așa cum am văzut-o eu, dar vă spun cu mâna pe inimă că așa ceva n-am mai experimentat. Nu pe un monitor atât de accesibil precum ăsta. La 1.499 de lei este de departe cel mai budget-friendly monitor dedicat pentru first-person shootere pe care îl poți cumpăra, iar dacă ai aspirații de jucător profesionist o astfel de unealtă nu îți poate lipsi din arsenal. Din partea mea primește toate laudele, deși mi-ar fi plăcut să văd ceva mai multă atenție pe partea de materiale folosite. Toate astea ar fi urcat însă prețul, așa că pentru ceea ce este, ViewSonic XG2431 poate fi numit cel mai tare monitor de 24 inch, 240Hz IPS de pe piață.