MORE

Sapphire AMD FirePro W7100, bestia dedicata profesionistilor

Astazi va prezentam o gama de placi video… diferite de cele de gaming: este vorba despre seria AMD FirePro de la Sapphire. Seria FirePro este dedicata utilizatorilor „profi”, si spre deosebire de placile video normale, acestea au cateva functii unice in plus care ii ajuta pe cei care lucreaza in design, creatie 3D sau chiar televiziune.

Cel mai nou membru din gama FirePro este W7100. Aceasta placa beneficieaza de un procesor grafic AMD bazat pe cea mai noua arhitectura GCN (Graphics Core Next), care are cateva functii inovatoare, de mare ajutor in domeniul media sau proiectare. Una dintre specificatiile importante se refera la memoria VRAM, care are o capacitate de 8GB. W7100 beneficiaza de cea mai mare cantitate de memorie VRAM din clasa sa. O memorie VRAM crescuta ajuta foarte mult mai ales daca procesati materiale video sau randati obiecte 3D.

Placa suporta de asemenea Direct GMA, si acest lucru inseamna ca puteti folosi memoria VRAM pentru aplicatii obisnuite, evident, daca si aplicatia respectiva suporta aceasta functie. Placa are de asemenea suport pentru UVD (Unified Video Decoder), si asta inseamna ca aproape toate formatele video sunt procesate direct de catre placa video. Ca si conectivitate are patru porturi Display Port 1.2 si suporta pana la 6 monitoare Full HD sau 4 monitoare 4K, si de asemenea suporta AMD FreeSync. Unul dintre punctele forte ale unei placi video profesionale este driver-ul software.

Driverii pentru seriile FirePro sunt optimizati si testati la maxim pentru a oferi cea mai ridicata stabilitate in orice situatie, pentru ca este evident ca atunci cand lucrezi la un proiect „pe bani” nu prea iti permiti timpi morti sau sa iti crape un driver cand ti-e lumea mai draga. Acesti driveri sunt optimizati pentru ca aplicatiile media, de design sau CAD/CAM sa beneficieze la maxim de puterea placii.

Sapphire W7100 suporta Open CL 1.2, dar va suporta si Open CL 2.0. Am specificat de mai multe ori in acest post ca aceasta placa grafica este destinata productivitatii, deci avem de-a face cu un model fiabil, stabil si puternic, iar AMD a investit foarte mult in cercetarea si testarea acestor produse, atat pe parte hardware cat si pe parte de software, asadar fie ca esti designer sau inginer, Sapphire W7100 este un upgrade perfect pentru workstation-ul curent sau viitor. Pentru ca acest review sa fie complet am testat placa in cateva aplicatii care se folosesc de accelerarea video. Pentru testele sintetice am folosit Cinebench R15, ratGPU si SPECviewperf 12. In testul OpenGL din Cinebench R15 placa a avut un scor de 121.98 FPS-uri.

In ratGPU placa a reusit sa termine de randat toate scenele in doar 216 secunde, spre deosebire de procesorul Intel Core i7 4790k care a terminat de randat in 2063 secunde. Testul SPECviewperf 12 este ceva mai elaborat, acesta foloseste mai multe programe pentru randare precum CATIA, Creo, Solidworks sau Siemens NX. W7100 a reusit sa obtina o medie de 54 FPS-uri in CATIA, 59 FPS-uri in Siemens NX, 50 FPS-uri in Creo si 85 FPS-uri in Solidworks. Am rulat acest test si pe o placa video de gaming Sapphire R9 290x Trixx, si am vazut o diferenta uriasa in FPS-uri: in testul Siemens NX aceasta din urma a obtinut doar 17 FPS-uri prin comparatie cu cele 59 FPS-uri obtinute de W7100, sau in testul Solidworks R9 290x a avut o medie de 66 FPS-uri iar W7100 a avut o medie de 85 FPS-uri. Asadar o placa video profesionala isi indeplineste cu succes scopul pentru care aceasta gandita, iar la pretul de aproxmativ 800 euro, aceasta este o alegere foarte buna pentru cei care lucreaza in domeniile mentionate mai sus.

ratGPU CPU Only ratGPU w7100 SPECviewperf w7100Cinebench R15 w7100

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button