[VIDEO Update] BenQ BL3201PT 32 inch 4K monitor: „I was blind and now I see”!
Probabil va intrebati ce este cu titlul asta „superlativ”. Chiar daca pare asa, defineste perfect modul in care arata imaginea pe acest monitor 4K de 32 inch de la Benq. Este printre cele mai bune, daca nu chiar cel mai bun monitor care a poposit in teste la Zon@. Inainte de a ne scufunda in date si specificatii, conteaza „ceea ce se vede”, iar imaginea afisata pe display este… superba! Culorile sunt incredilil de exacte si realiste, trecerea intre diversele nuante de culoare… impecabila, rezolutia… ametitoare (se duce pana la 7168×4032). Am atasat monitorul unui workstation MacPro cu 12 core-uri, 24 Giga de RAM si o placa grafica cu 3GB GDDR5 si… a functionat „flawless”. Am editat Zona in Premiere pe el, am prelucrat fotografii in Photoshop, am facut compozitare in After Effects, am modelat de test si cateva obiecte 3D, si experienta utilizarii acestui monitor a fost de exceptie. Nu sta rau deloc nici ca ergonomie, greutate sau conectica, motive pentru care… chiar nu am ce sa-i reprosez.
BenQ este in acest moment unul dintre liderii globali in furnizarea solutiilor de imagine, adica monitoarele si videoproiectoare. Monitorul BenQ BL3201PT este unul dedicat celor care lucreaza cu aplicatii de tip CAD sau CAM. Ecranul are o diagonala de 32 inch iar panoul este de tip IPS si are rezolutie 4K.
Lansat recent în România, acesta este primul monitor 4K Ultra HD gândit special pentru proiectare şi design. Acesta are integrate cateva setari foarte utile prin care puteti selecta modul de lucru iar monitorul va fi optimizat automat. Ca si moduri de lucru puteti puteti alege intre CAD/CAM sau animatie. Pentru ca monitorul are mai multe intrari aceasta beneficieaza din plin de ele si aveti in setari optiuni ca Picture in Picture sau Picture By Picture. Ca si restul monitoarelor profesionale sau high-endde gaming, si acesta integreaza functiile Flicker-free si Low Blue Light. Panoul de tip IPS poate reproduce pana la 1 miliard de nuante de culoare si acopera in intregime spectrul sRGB. Ca si conectivitate acesta beneficiaza de DVI-DL, DisplayPort 1.2, doua HDMI-uri, un hub USB cu 5 intrari si un mini USB pentru a putea conecta controllerul OSD. De asemena monitorul vine echipat cu senzori de lumina si proximitate, un touchpad si un card reader.
Pretul de aproximativ 1000 de euro nu este exagerat pentru un monitor profesional 4K de 32 de inch, in conditiile in care vorbim despre un mediu de utilizare in care se castiga bani din asta. Si mai este un aspect imbucurator: acest monitor este un indiciu clar al faptului ca aceasta rezolutie se va impune incet dar sigur ca standard, si ca oadata cu raspandirea modelelor de acest fel si preturile vor cobora in zone din ce in ce mai accesibile utilizatorilor obisnuiti. Iar saltul in calitatea imaginii este mai mult decat sesizabil.