MORE

Victorie pentru logica, poti crack-ui jocuri abandonate

Prin luna aprilie, Electronic Frontier Foundation a incercat sa stabileasca o exceptie la temutul DMCA pentru indepartarea protectiei de la jocurile vechi, abandonate, de singleplayer, care nu mai puteau fi jucate. Stiti voi, pentru ca serverele au murit, metodele de autentificare nu mai functioneaza, iar producatorul ori nu mai da doi bani, ori nu mai exista.

Desigur, organizatia semi-malefica ESA, cea care sprijina din plin tot soiul de masuri directionate impotriva consumatorului, nu considera legalizarea unui crack a fi o idee buna. La urma urmei, daca cineva a cumparat in 2002 un joc pe care nu il mai poate activa, si are dreptul sa foloseasca un crack pentru a-l face sa functioneze, inseamna ca maine va jefui o banca, va rapi presidentele sau va deveni Godzilla. Stiu ca suna ridicol, dar nu v-ar vine sa credeti cati oameni devin Godzilla pe an, dupa ce capata dreptul sa faca ceva ce nu ii convine unei organizatii semi-malefice din industria de divertisment.

Din fericire, rationamentul avocatilor de la ESA a fost considerat a fi eronat de catre Biroul de Copyright al SUA. Ca urmare, de acum inainte este complet legal sa spargi si sa modifici un joc de singleplayer pe care producatorul l-a abandonat complet si l-a aruncat la gunoi.

Nu prea este inca legal sa modifici consolele pentru a ocoli protectiile jocurilor, dar poate fi alterata componenta de firmware.

O victorie, fara indoiala, pentru logica, rationament, si drepturile consumatorului, ceva care cu siguranta nu va sta bine cu Entertainment Software Association, organizatia compusa din numeroase studiouri de jocuri semi-malefice.

[Gamasutra]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button