MORE

Veste buna pentru fanii serialului „Lie to Me”: it’s not a lie!

Capacitatea de a interpreta expresia fetei este o „functie” pe care pana nu demult o aveau doar fiintele umane. Fata este cea care emite un „semnal” ce permite ca sentimentele sau gandurile sa poata fi citite de catre cei care stiu sa le interpreteze. Un exemplu foarte bun este serialul Lie to Me. Tinand cont de viteza cu care tehnologia avanseaza in ziua de astazi, se pare ca acest sistem de „decriptare” specific omului a fost adaptat pentru computere.

Cercetatorii de la Universitatea San Diego au creat un software care permite computerelor sa interpreteze expresiile dintr-o secventa video cu fetele unor oameni. Cercetatorii stiau ca oamenii au tendinta de a exprima ceea ce simt intr-un mod inselator, asa ca, pentru a pune computerul la incercare, au recrutat voluntari si au filmat expresiile lor faciale in timp ce acestia erau supusi unor teste: unul in care au tinut mainile intr-o baie de gheata timp de un minut si altul in care au scufundat usor mainile intr-o cuva cu apa calda, moment in care au observat ca fetele indivizilor testati arata in mod involuntar expresii falsificate de durere.

Apoi, au analizat clipurile video impreuna cu voluntarii pentru a determina care dintre expresii au fost autentice, iar computerul a facut si el acelasi lucru folosindu-se de o baza de date. Testele au aratat ca oamenii sunt capabili sa recunoasca durerea sau alte tipuri de expresii cu o precizie de aproximativ 55%, in timp ce programul specializat de pe computer a avut o precizie de 85%! Este pentru prima data cand o „masina” a depasit omul la „citirea” expresiilor faciale.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button