Tech&IT

Verbatim a lansat un SSD portabil de unică folosință cu o garanție de zece ani

Sincer să fiu, n-am mai auzit și nu m-am mai interesat de Verbatim încă de pe vremea când le ardeam CD-urile în Nero ca să-mi pun jocuri piratate. Dar uite cum ziua asta mi-a adus în cale un anunț interesant legat de noutățile producătorului. Este vorba despre un fel de categorie nouă de medii de stocare: SSD-ul extern de unică folosință.

Este opera Verbatim, cu numele de buletin SWOVA128G și face cam ce îi zice și reclama. Îți permite să-ți scrii și să-ți stochezi datele importante pe el, iar odată ce ai terminat procesul, conținutul SSD-ului nu va mai putea fi modificat sau șters. Este o operațiune de scriere one-time, ca mai apoi întregul atribut al device-ului să fie read-only. Verbatim SWOVA128G are o stocare NAND de 128GB și o interfață USB 3.2 Gen 1, la care se adaugă o garanție de zece ani.

Verbatim precizează că seria WOV vine ca o soluție care combate ștergerea accidentală sau suprascrierea fișierelor, păstrând în același timp o metodă mai ușoară și mai eficientă de back-up, într-un SSD cu o durată de viață destul de mare. Pe lângă asta, este folosit un sistem Flash NAND inustrial de calitate, care contribuie la această perioadă prelungită de utilizare. Materialul excelează câtă vreme nu este expus la temperaturi mai mari de 55 de grade Celsius.

SWOVA128G poate fi scris prin Windows 10 sau 11, cu condiția ca .NET 4.8 să fie instalat. Citirea fișierelor de pe SSD este relativ simplu, ea putând fi efectuată de orice dispozitiv capabil să citească formatul exFAT. Asta include Mac-uri, ChromeOS, iOS, Android, Windows 10, 11, ba chiar și Windows 8.1 fără să fie nevoie de isntalarea softului Verbatim dedicat. În materie de performanță, producătorul menționează că SSD-ul oferă viteze de citire și de scriere de 540Mb/s, respectiv 180Mb/s. În acleași timp, toată magia asta are loc într-o construcție surprinzător de light și de portabilă, cu dimensiuni de 46 x 108 x 9.5mm și o greutate de 55 de grame.

Verbatim SWOVA128G

Verbatim are totuși și niște paranteze de făcut

Există totuși și niște semne de întrebare. Odată ce ți-ai terminat treaba cu el, SWOBA128G nu mai poate fi accesat pentru a modifica fișiere. Acestea pot fi doar citite, dar asta nu înseamnă că unii nu vor încerca (cel puțin din curiozitate) să treacă de bariera asta cu ajutorul unui soft sau prin diverse artificii de pe sistemele de operare folosite. Ce-i drept, Verbatim aduce în pachet un disclaimer îngrijorător de stufos, dar hei, trebuie să apreciem onestitatea producătorului.

Documentul indică faptul că SSD-ul nu este conceput ca o fortăreață imbatabilă care să respingă atacul hackerilor, ci scopul său este mai degrabă unul business-like, destinat celor din mediul office care vor să-și stocheze date importante precum certificate, acte, declarații și toate cele. În plus, Verbatim admite că nu oferă certitudinea că fișierele nu pot fi într-adevăr suprascrise, modificate sau șterse. Cât despre acea garanție de zece ani, ea nu-ți asigură integritatea fișierelor, ci mai degrabă posibilitatea de înlcouire a SSD-ului în cazul acesta se defectează.

Momentan, Verbatim SWOVA128G nu are un preț de lansare. Nu știu cât de bine va prinde la public, dar există o șansă ca SSD-ul să aibă succes în Japonia, unde va fi lansat prima oară. Acolo, cel puțin, el respectă cu strictețe standardele și cerințele industriei bazate pe transparență și securitate. Pe lângă asta, însuși Verbatim oferă un soft special de verificare a fișierelor de pe stocarea externă, cu un log care oferă informații despre numele fișierului, data și ora, precum și acel hash value (SHA-256).

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button