MORE

Vechea politica de DRM Apple ajunge la tribunal

Apple sunt cunoscuti pentru faptul ca tin foarte aproape de patentele lor si pentru felul in care trateaza imaginea propriilor produse. Multi nu stiu ca vechea politica de DRM Apple, este imposibil de gasit in iTunes, desi este subiect de proces in instanta.

In trecut, orice melodie sau album cumparat de pe iTunes, aveau atasat un sistem de DRM numit FairPlay. Acesta nu lasa un dispozitiv neautorizat sa acceseze acele melodii decat daca si proprietarul acestuia din urma le cumpara, aceste melodii fiind legate de contul tau de iTunes. Acum acest sistem de management al drepturilor de autor nu mai exista in iTunes, fiind aplicabil doar in cazul cartilor. Cu toate astea, inca este subiect de discutie, Apple avand acum un proces pe tema acestui sistem care vizeaza legea Anti-Trust, cu daune implicate de 350 de milioane de dolari. Asta daca acuzatorii castiga.

Cazul exista de ani de zile, fiind necesare anumite aprobari pentru ca procesul sa fie intentat si ca avocatii reclamantilor sa poata sa stipuleze faptul ca sistemul de DRM FairPlay ii obliga pe consumatori sa acceseze melodiile doar de pe dispozitive Apple, fiind imposibila trecerea la un al ecosistem. Mai mult, Apple bloca accesul altor melodii cumparate din alte magazine virtuale, preacum Real Network, sa fie transferate in dispozitivele detinatorilor, acesta fiind si unul dintre punctele de atac ale avocatilor reclamantilor. Asta si faptul ca daca doreai sa treci la alt tip de dispozitiv, trebuia sa recumperi toate melodiile, acestea fiind imposibil de ascultat pe un alt dispozitiv, cu toate ca tu cumparasei acest drept de pe magazinul Apple.

Avocatii Apple spun ca nu exista probe evidente cum ca divergentele dintre Apple si Real au avut vreun efect notabil asupra dezvoltarii in perioada respectiva a iPod-ului, punctand faptul ca Real avea doar un 3% din piata pe atunci. Asta ii face pe unii sa vada acest nou proces drept inca o incercare de a mai stoarce niste parale de la o companie bogata, si de aceea foarte vanata. Urmeaza sa vedem cum evolueaza procesul dupa 17 Noiembrie cand se vor pune cartile pe masa si se vor tine pledoariile de deschidere in acest proces.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button