TECH

Varianta Quantum a browser-ului Firefox este acum disponibilă

Mozilla lucrează la o revizuire majoră a browser-ului său Firefox și, odată cu lansarea update-ului Firefox 57, a atins un punct de reper major. Noua versiune a browser-ului are o interfață elegantă și îmbunătățiri majore sub capotă, Mozilla pretinzând că este de două ori mai rapid decât era acum un an în urmă. Nu numai că ar trebui să fie mai rapidă încărcarea și redarea paginilor, dar interfața sa de utilizare ar trebui să rămână rapidă și receptivă chiar și atunci când este solicitat de sute de file.

La un loc, eforturile de performanță pentru modernizarea Firefox se numesc Project Quantum. Acest proiect este motivat de câteva lucruri. În primul rând, Web-ul s-a schimbat de când multe caracteristici ale lui Firefox au fost inițial proiectate și dezvoltate; paginile au o structură mai dinamică, iar aplicațiile sunt mai bogate și mai intense din punct de vedere grafic. JavaScript este, de asemenea, mai complex și dificil de depanat. În al doilea rând, computerele au acum mai multe nuclee și fire simultane de lucru, oferindu-le o sferă mult mai mare de lucru în paralel. Iar securitatea rămâne o preocupare stringentă, determinând utilizarea de noi tehnici pentru a proteja împotriva exploatării. Unele dintre porțiunile reconstruite utilizează chiar și noul limbaj de programare al lui Mozilla, Rust, care este proiectat să ofere o securitate îmbunătățită în comparație cu C++.

În timp ce această lansare reprezintă un important pas înainte în performanța și fiabilitatea browserului, lucrul la Quantum continuă. Un dezavantaj major al lui Firefox, în comparație cu Chrome și Edge, constă în utilizarea sandbox-urilor și izolarea proceselor pentru a limita impactul pe care îl pot avea defectele de securitate. Anul viitor, Mozilla va lucra pentru a îmbunătăți aceste domenii. La începutul anului viitor ar trebui să avem parte și de lansarea unui nou motor de redare a graficii accelerată de placa video.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button