Tech&ITȘtiri

Vânzările plăcilor video au scăzut la minimul absolut din ultimele decenii

Ne aflăm în centrul unei transformări semnificative pe piața plăcilor grafice pentru PC-uri desktop. Conform cercetărilor Jon Peddie, trimestrul I al anului 2023 a înregistrat o continuă scădere a vânzărilor acestor componente esențiale. Imaginează-ți: doar 6,3 milioane de unități vândute, un declin de 12,6% față de trimestrul anterior și o scădere abruptă de 38,2% față de anul trecut. Da, acestea sunt cele mai scăzute cifre de vânzări în decenii. Deci, ce provoacă acest declin?

placi video-1200-80

Ei bine, retailerii și producătorii de PC-uri s-au concentrat pe golirea stocurilor lor. Vezi tu, Nvidia și AMD au lansat recent noile generații de plăci video, iar vânzările modelelor noi sunt așteptate să crească spre finalul anului. Însă, în mijlocul acestei probleme, există un outsider care își face încet, dar sigur loc – Intel cu GPU-urile sale Arc Alchemist, deținând acum un procent decent de 4% din piață.

Poate te gândești că acest declin este un motiv de îngrijorare, dar firma de research Jon Peddie ne asigură că „cu epuizarea stocurilor, vânzările de plăci de nouă generație se vor relua, dar nu până în T3”. Deci, deși T2 ar putea continua să prezinte vânzări slabe, scăderea nu se așteaptă să fie la fel de severă cum s-ar putea crede.

În T1 2023, Nvidia a continuat să domine piața, deținând un procent masiv de 84% a pieței, în ciuda celor mai proaste rezultate de vânzări desktop din ultimii ani. AMD, cu un procent de doar 12%, nu a avut rezultate mult mai bune. Totuși, este important de reținut că aceste rezultate nu sunt o surpriză enormă, având în vedere presiunea la nivel de industrie de a epuiza inventarul.

placi video-1200-80

Între timp, Intel profită de situație, crescând constant livrările de GPU-uri, de unde și creșterea mică, dar notabilă a cotei de piață. Deși livrările de unități Intel de 250.000 sunt doar o fracțiune din cele 5,29 milioane de unități Nvidia, este clar că Intel este pe o traiectorie ascendentă.

A doua jumătate a anului 2023 este pregătită să vadă o creștere pe piață. AMD a raportat o creștere a vânzărilor pentru GPU-urile sale Radeon 6000 și 7000, Intel rămâne dedicat următoarei generații de GPU-uri Battlemage, iar Nvidia o duce bine și nu ar trebui să-i plângem de milă.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button