Vampyr – O combinație de Witcher 3 cu Sherlock Holmes si serialul Dexter!
Cred că era timpul ca vampirii să își facă din nou apariția în gaming odată cu jocul Vampyr, pentru că de filme cel mai probabil… cu toții ne-am săturat!
Vampyr este un action rpg de la creatorii Life is Strange, Dontnod Entertainment, și spune povestea doctorului Jonathan Reid, transformat în vampir care se luptă cu jurământul său Hipocratic și cu noua sa pasiune pentru sânge. Jocul este disponibil pe PC via Steam, Playstation 4 și Xbox One.
Povestea:
Acțiunea este plasată în Londra anului 1918, oraș care se confruntă cu o epidemie de gripă spaniolă. Joci rolul lui Jonathan Reid, un doctor care se întoarce din război și se trezește vampir. Cu ajutorul doctorului Swansee și a lui Lady Ashbury, acesta își caută creatorul și vrea să vindece epidemia din oraș. Pentru a face asta, trebuie să explorezi orașul londonez care este întețit de creaturi supranaturale și vânători de vampiri.
În mod ironic, doctorul se specializează în transfuzii de sânge, și acum pe deasupra mai e și vampir (așa cum remarcă și unul dintre personaje la începutul poveștii), mai ceva ca în serialul Dexter.
Povestea se dezvoltă linear și îți dă timp să înveți și să te adaptezi stilului tău de joc. Doctorul Reid duce o luptă interioară între a fi un protector al oamenilor, sau un prădător. Treptat, acesta începe să-și accepte condiția, iar deciziile pe care le vei lua în joc, cum ar fi pe cine lași în viață sau vei omorî, vor avea consecințe asupra evenimentelor.
Jocul e o combinație de Sherlock Holmes varianta vampir și Witcher 3, în care trebuie să investighezi și să îți folosești simțul vampiric ca să descoperi noi indicii. Cele patru zone pe care le vei explora au un fel de sistem de ranking, în funcție de cât de sănătoși sunt cetățenii. Cu cât omori mai mulți oameni, cu atât acest procentaj scade și apar monștri mai puternici pe care trebuie să îi înfrunți.
Pe parcursul aventurii, vei putea interacționa cu nenumărate personaje și le vei putea descoperi secretele și astfel, calitatea sângelui lor. Cu cât acesta este mai puternic, cu atât vei primi mai multe puncte de experiență. Pentru cei slabi de înger, vei putea să joci jocul și fără să omori pe nimeni, însă nu vei putea crește în nivel.
Dialogul este uneori redundant și foaaaarte lung, și am fost nevoit de câteva ori să dau skip. Jocul are influențe noir și gothice, care te fac să intri în atmosferă, însă nicidecum să-ți fie frică. Și nu, vampirul ăsta nu strălucește la lumină precum în Twilight.
Gameplay:
În ceea ce privește gameplay-ul și mecanica jocului, nu pot spune că Vampyr excelează. Ai la dispoziție un arsenal de arme, atât melee, cât și ranged, și asta pe lângă puterile supernaturale de vampir. Dificultatea jocului se rezumă la cât de dispus ești să te hrănești cu sânge. Cu cât devii mai puternic, cu atât și jocul devine mai dificil și viceversa. Jocul îți testează moralitatea și te pune în situații dificile, care pot avea rezultate diferite.
Jocul se bazează pe un skill tree pe care îl ai la dispoziție pentru a debloca abilități și a le îmbunătăți cu XP-ul adunat. Poți alege fie între stamina, regenerare, inventar, abilități atât ofensive, cât și defensive și nu numai.
Controlul e pur și simplu peste mână. Combat-ul nu este atât de satisfăcător, iar camera e cam dificil de controlat. După ceva vreme de jucat pe tastatură, am renunțat și mi-am conectat un controller, însă camera tot pare un pic sensibilă, mai ales atunci când alergi sau ești în combat.
Și pentru că totuși acesta este un joc dezvoltat de DontNod, care sunt renumiți pentru jocurile choice-based, în Vampyr nu vei putea să te întorci la o salvare mai veche pentru ați schimba alegerile. O dată ce ai trecut de un capitol, nu te poți întoarce înapoi să schimbi ceva, iar având în vedere că jocul are 4 finaluri alternative, va trebui să îl joci de la capăt ca să vezi ce se întâmplă diferit la final.
Vampyr este un semi-open world 3rd person, iar eu nu pot sublinia destul cât de mult detest jocurile RPG care sunt “semi” open world. Vreau ca genul ăsta de joc să îmi ofere libertatea necesară să explorez, să interacționez cu cât mai mulți oameni, și cât mai multe obiecte, iar Vampyr te limitează din punctul acesta de vedere.
Grafica si muzica:
Vampyr excelează la design – orașul este învelit în mister și poți simți atmosfera apăsătoare și sumbră. DontNod pare că și-a făcut temele în ceea ce privește cadrul în care este plasată povestea, de la clădiri, până la hainele specifice erei.
Din fericire nu am avut parte de glitch-uri în joc, dar sincer să fiu nici nu am acordat atât de multă atenție, pentru că povestea te prinde și vrei să vezi ce se întâmplă mai departe mai ceva ca într-un film.
Recunosc, grafica și animația nu sunt chiar în pas cu tehnologia din ziua de azi. Deși lumea este construită cu atâtea detalii, animațiile personajelor par neîndemânatice, și de multe ori vocea lor nu se sincronizează cu gura. Pur și simplu nu se simte ca un joc triplu A.
Concluzia:
Jocul are destule neajunsuri, însă zic eu că merită încercat măcar pentru experiența RPG în sine. Combat-ul este slăbuț, dar compensează prin poveste și atmosferă. Vampyr te pune în ceva situații dificile care te pun pe gânduri, și asta cred eu că îl face să fie o experiență narativă de succes.
Din nefericire pentru amatorii de horror, jocul nu este exact experiența cu vampiri la care mă așteptam. Sigur, dacă ești fan RPG, dă-i o șansă. E un joc plin de ambiție, dar care nu se remarcă prin nimic special și tot îmi dă impresia că joc o copie după Witcher. Dacă vrei combat serios, mai bine te întorci la Dark Souls.