GamingPC&ConsolesȘtiri IT

Valve și Ubisoft sunt amendați în Franța pentru politica de rambursare

Valve și Ubisoft au fost amendați de autoritățile franceze cu privire la politicile de rambursare ale platformelor Steam și Uplay, în special eșecul acestora de a preciza că consumatorii din țară au 14 zile să solicite o rambursare din partea serviciilor digitale. Ubisoft nu are nicio politică de rambursare pentru Uplay – toate achizițiile sunt finale – în timp ce Valve oferă o politică de rambursare de 14 zile, dar numai pentru jocuri care au fost jucate mai puțin de două ore. Nici unul dintre acestea nu este conform legislației franceze, dar nu este singura problemă.

Așa cum a remarcat site-ul de gaming francez NoFrag, legislația franceză nu permite nicio excepție pentru numărul de ore jucate: articolul L221-18 afirmă, tradus prin Google Translate:

Consumatorul are o perioadă de paisprezece zile pentru a-și exercita dreptul de rambursare de la un contract încheiat la distanță, în urma unei comenzi telefonice sau în afara spațiului comercial, fără a trebui să motiveze decizia sa sau să suporte alte costuri decât cele prevăzute la articolele L. 221-23 – L. 221-25.

Aceste articole stabilesc condițiile în care consumatorii pot fi trași la răspundere fie pentru costurile directe de returnare a mărfurilor, fie pentru „amortizarea bunurilor rezultate din alte manipulări decât cele necesare pentru a stabili natura, caracteristicile și buna funcționare a acestor bunuri” care este, în esență, un mod legal de a spune: „L-ați spart, l-ați cumpărat”.

Amenzile sunt relativ minore: Valve trebuie să plătească 147.000 de euro către Direcția Generală pentru Concurență, Afacerile Consumatorilor și Prevenirea Fraudelor din Franța, în timp ce Ubisoft trebuie să plătească peste 180.000 de euro.

Ubisoft a declarat:

DGCCRF a decis recent să sancționeze mai mulți distribuitori de jocuri video, inclusiv Ubisoft, pentru ceea ce ei consideră ca fiind o neconformitate a magazinului nostru cu patru articole din legea franceză pentru consumatori. Am colaborat cu DGCCRF în această privință și considerăm că magazinul nostru este conform. Deși nu suntem de acord cu această decizie, așteptăm cu nerăbdare să continuăm discuțiile productive cu ei. De asemenea, evaluăm eventualele recursuri. Între timp, rămânem dedicați furnizării de jocuri și servicii excelente jucătorilor noștri, inclusiv prin intermediul magazinului Ubisoft.

Interesant e faptul că societățile pot restricționa sau refuza rambursările pentru achizițiile digitale în Franța: articolul L221-28 prevede că „dreptul de retragere nu poate fi exercitat” în anumite circumstanțe specifice, inclusiv pentru „conținut digital care nu este furnizat pe un mediu fizic a cărui folosire a început după consimțământul prealabil al consumatorului de a renunța în mod expres la dreptul său de retragere„.

Dar L221-5 specifică faptul că firmele trebuie să facă acest lucru clar consumatorilor, „într-o manieră lizibilă și inteligibilă„, înainte de finalizarea achiziției. Deoarece Valve și Ubisoft nu au reușit să spună asta, ei nu beneficiază de excepție. Atât Steam, cât și Uplay afișează acum bannere care detaliază amenzile și care legi au fost încălcate pentru a le garanta.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button