MORE

Valoarea de piață a Bitcoin scade cu 20% în urma unui furt

Bitcoin reprezinta unul din acele bunuri pe care nu te poți baza. Este, dealtfel, inevitabil, având în vedere că un bitcoin nu există decât sub forma unei convenții digitale.

Sigur, toată planeta la ora actuală este dominată de unități monetare cu foarte puțină bază – iar valoarea oricărei valute este susceptibilă la scădere în urma unui șoc sistemic.

Totuși, furtul a 119.756 de unități Bitcoin din cadrul Bitfinex, o bursă majoră pentru Bitcoin bazată în Hong Kong, reprezintă un indicator suplimentar că Bitcoin nu este precum alte valute.

Valoarea totală a prejudiciului este estimată undeva la 77 milioane de dolari – cel puțin la nivelul sumei furate. Dar aici este ironia: Cele aproape 120.000 de Bitcoin-uri furate reprezintă un procent de doar 0.75% din totalul monedelor Bitcoin din circulație. Dar furând aceste 0.75%, valoarea totală de piață a Bitcoin a scăzut de la circa 10.4 miliarde de dolari la doar 9.14 – în esență acest furt estimat la 77 de milioane de dolari aduce un prejudiciu în valoare de… peste un miliard.

Sigur, acesta este un moment în unii pot specula asupra posibilității ca valoarea de piață să crească la loc – dar ne punem întrebarea: dacă un simplu furt dintr-o bursă este capabil să afecteze o valută într-un asemenea fel… cum te poți baza pe acea valută?

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. Toate formele monetare sunt conventii. Fie ca sunt cash sau nu. Conturile bancare sunt o forma de bitcion. Reprezinta o promisiune de transformare a nimic in hârtii sau servicii estimate si acceptate de toate părtile la o anumita valoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button