PCȘtiri ITTECH

Vă e dor de Windows 95? Există acum un antidot.

Windows 95, acel mistic sistem de operare care avea cel mai bun wallpaper standard făcut vreodată de Microsoft, provoacă adesea sentimente de nostalgie pentru unii utilizatori.

Sigur, era cam la fel de stabil ca un update de Windows 10, și ducea lipsă de câteva lucruri esențiale cu care ne-am obișnuit în ultima vreme, cum ar fi să avem peste 512MB de RAM, dar parcă tot avea un soi de farmec propriu. Poate era acel wallpaper minunat cu tastatura, CD-ul și cablurile Ethernet, care semnalau că este făcut să fie un sistem de operare pentru oameni care știu ce sunt alea. Poate era varietatea de opțiuni de customizare pe care ți le oferea, pe care nu le găsești nici la Windows 10. Poate că era faptul că fundamental tot este un sistem de operare mai bun ca majoritatea variantelor de Android.

În orice caz, dacă vreți să retrăiți Windows 95 fără să creați un sistem virtual, și fără acel site care îl emulează prin DOSBox, care ba merge, ba nu, aveți acum parte de o nouă soluție. Un dezvoltator numit Felix Riesberg a creat o variantă de Windows 95 emulată care funcționează într-o instanță de Electron pe care o puteți descărca și de care vă puteți bucura chiar voi, acum. 

Aplicația funcționează fie că aveți un Windows modern, Linux sau MacOS, dar va funcționa destul de lent. Nu ar trebui să vă așteptați la echivalentul rulării lui Windows 95 pe un PC venit din viitor. Nici n-am găsit deocamdată un mod de-a încărca programe externe pe el. Dar pentru un Solitaire, pentru un Hearts, pentru ceva nostalgie este foarte eficient.

[PC Gamer]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button