Tech&ITRSS PaginaDeMediaSecuritateTelefoane

Utilizatorii Android au fost loviti de un nou ransomware deghizat sub forma unui tracker petnru COVID-19

Isteria creata in ultima perioada de virsului COVID-19 s-a resimtit si in lumea IT. Astfel, am vazut o multime de aplicatii in ultima vreme care urmaresc evolutia coronavirusului pe masura ce se raspandeste. Google a incercat sa ia masuri impotriva aplicatiilor malitioase ce puteau aparea in urma acestei situatii, insa se pare ca unele le-au scapat.

Compania de securitate digitala DomainTools a gasit o aplicatie numita CovidLock. Aceasta are ca acoperire un tracker de coronavirus si pare ok. Asta pana cand cere utilizatorilor acces la setarile de accesibilitate si permisiuni asupra ecranului de blocare.

Din pacate, multi naivi au picat in aceasta capcana, iar ransomware-ul le-a blocat dispozitivele si le-a parolat. Criminalii virtuali din spatele atacului le cer victimelor 100$ in Bitcoin, oferindu-le doar 48 de ore sa faca plata. Daca utilizatorii nu platesc, sunt amenintati ca toate datele din telefon vor fi sterse, iar conturile de social media vor fi facute publice pe internet.

Nu-ti face griji daca ai fost infectat de aplicatia CovidLock; pentru aceasta exista un antidot in comparatie cu COVID-19

Din fericire, cei de la DomainTools sustin ca Android Nougat are un sistem de protectie impotriva atacurilor de acest fel. Singura regula este ca trebuie sa ai o protectie pentru lockscreen activa ca sistemul sa fie eficient. De asemenea, un utilizator de pe reddit a decompilat aplicatia si a gasit cheia de dezactivare a virusului si a facut-o publica.

Acesta este motivul pentru care si cei de la Google sfatuiesc utilizatorii sa descarce aplicatii doar din surse in care au incredere si sa foloseasca Play Store cat mai des posibil. Aplicatiile incarcate pe magazinul Android sunt de cele mai multe ori verificate si situatiile ca aceasta pot fi evitate usor.

Criminalii cibernetici vor profita mereu de oameni cand acestia sunt vulnerabili. Se folosesc de evenimente dramatice pentru care fac oamenii sa fie emotionati sau tematori. De fiecare data cand se intampla ceva grav in lume, criminalii virtuali vor profita de ocazie.

DomainTools

Asta arata inca o data cat de atent trebuie sa fii in mediul online si dovedeste ca nu poti avea incredere in internet nici macar in situatii de criza. Este trist sa vezi niste oameni atat de deranjati psihic incat sa profite de o situatie precum epidemia de COVID-19, dar asta este lumea in care traim. Daca tu nu iei primele masuri, nimeni nu le va lua pentru tine.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button