MORE

Utilizatori Linux: Atentie la ce stergeti, pentru a nu face PC-ul inutilizabil

Umbla in anii trecuti gluma pe Internet, ca daca stergi directorul System32, o sa iti accelereze masiv PC-ul care se misca din ce in ce mai incet. In realitate, daca reuseai sa il stergi, iti facea sistemul de operare inutilizabil, System32 fiind un director esential al Windows.

S-ar putea ca o gluma asemanatoare sa inceapa sa umble in mediul Linux, deoarece in Linux poti sa faci multe chestii interesante, inclusiv sa stergi  directorul /sys/firmware/efi/efivars prin executia unei comenzi neatente.

Utilizatorul 9233 de pe forumurile comunitatii Arch Linux, a executat comanda "rm -rf --no-preserve-root /" in incercarea de a sterge o instalare de Arch prea aglomerata, si sa restaureze un sistem curat.

Ce nu era evident in acel moment, e ca in directorul root, mai exact subdirectorul /efivars este un sistem de fisiere ce contine setarile firmware-ului UEFI al masinariei, setari care sunt accesibile utilizatorului cu privilegii de acces de tip root.

Variabilele EFI ofera accesul la un nivel extrem de personalizare, pe care comunitati de entuziasti il folosesc pe diferite platforme. Ele sunt legate strans de functionarea BIOS-ului, si permit accesul la functii care altfel ar putea fi complet restrictionate, precum overclock, voltaje, frecvente, etc.

In mare, aceste variabile sunt ascunse de utilizator, dar chiar daca are acces la ele, utilizatorul nu ar trebui sa poata sa efectueze operatiuni de scriere asupra lor. In unele distro-uri de Linux, insa, ele sunt complet accesibile, iar daca acel sistem are si o implementare proasta a firmware-ului UEFI, este posibil sa ajunga neutilizabil daca se intervine in directorul /efivars.

Pentru utilizatori non-entuziasti de Linux, recomandam atentie in executia operatiunii rm cu acces root. Pentru utilizatorii entuziasti, in schimb, aceasta ar putea fi o cale de acces catre personalizarea setarilor, in sisteme capabile, direct de la nivelul sistemului de operare, in loc de acces prin EFI Shell.

[archlinux.org]

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button