PCȘtiri ITTECH

Următoarea variantă de Windows 10 face FreeSync posibil pe plăci Nvidia… indirect

De când au apărut G-Sync și FreeSync lumea s-a tot întrebat „De ce nu pot folosi oricare dintre ele indiferent de ce placă video am?”. Răspunsul este de obicei „Pentru că te urâm”, sau o altă explicație de markerting. Dar asta se va schimba oarecum în următoarea variantă de Windows 10.

Update-ul de la toamnă adaugă o funcție ce permite utilizatorilor care au sisteme cu două GPU-uri să aleagă pe care GPU să ruleze programe. O funcție foarte utilă, din moment ce în ultimii ani AMD a scos funcția de-a alege o placă video Default din driver, ducând la situații la care conectarea unui monitor VGA pe output-ul video al unui adaptor integrat Intel poate duce la dezastre.

Această funcție permite în esență rularea unui joc pe un GPU foarte puternic, cum ar fi o placă Nvidia de ultima generație, în timp ce ieșirea către un monitor este făcută printr-un GPU mai slab, cum ar fi un Radeon Vega integrat într-un APU AMD.

În esență asta înseamnă că puteți beneficia de toate funcțiile unei plăci Nvidia, în timp ce monitorul vede doar o placă video Radeon. Și dacă acel monitor se întâmplă să aibă suport pentru FreeSync, funcția va fi activată. Știu, este cam pe ocolite și necesită hardware suplimentar, dar astfel puteți să folosiți FreeSync pe o placă video GeForce.

Această manevră vine și cu un dezavantaj care s-ar putea să nu fie pe placul celor care preferă jocuri competitive și au monitoare FreeSync de 144Hz. Adaugă o latență suplimentară de 7 milisecunde între efectuarea unei acțiuni și redarea sa pe monitor. La jocuri pe monitoare de 60-75Hz nu prea veți observa o mare diferență.

Sigur, ați putea să luați două GPU-uri, Radeon și GeForce, cu putere aproximativă și să le legați pe fiecare la câte un monitor care suportă ori FreeSync ori G-Sync, dar asta r fi o soluție mult mai scumpă.

[PC Perspective]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button