MORE

Unul din creatorii bateriei litiu-ion a realizat o baterie solidă mult mai performantă

Bateriile de tipul Litiu-ion sunt acum peste tot. În telefoane, în ceasuri, în mașini, în lista de lucruri pe care nu ai voie să le iei cu tine pe un avion, dar ar putea să fie înlocuite cu ceva mai bun în viitor.

Ce e drept, în fiecare an avem știri cu cel puțin trei alternative mai eficiente, dar până va ajunge vreuna pe piață sau să fie acceptată ca un nou standard, mai avem mult de așteptat. Cea mai nouă creație de acest fel vine chiar de la unul din oamenii care a realizat bateria litiu-ion.

John Goodengough a lucrat alături de o echipă de la Universitatea din Austin Texas pentru a realiza o baterie solidă, una care nu folosește soluții electrolitice lichide, ci sticlă, și înlocuiește litiul cu un sodiu mult mai ieftin și mai ușor de extras.

Bateria aceasta are câteva avantaje notabile. Nu explodează, nu prea are ce să se scurgă din ea, din moment ce totul este solid, are o densitate energetică de trei ori mai mare, se poate descărca mai rapid, se poate încărca mai rapid și are o durată de viață mult mai mare.

Reușita este deocamdată limitată la experimente de laborator, dar cel puțin știm că lumea încearcă să creeze baterii mai bune.

Dacă vreți detalii mai multe despre această tehnologie, puteți arunca o privire asupra jurnalului științific realizat de echipa care a dezvoltat noua baterie. 

[Venturebeat]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button