MORE

Universitatea din California afirmă că sub noi sunt mii de curenți de magmă

Un grup de cercetători de la Universitatea din California, Berkley, au avut o idee bună acum ceva vreme. Ce ar fi dacă s-ar folosi de toate evenimentele seismice de pe planetă pentru a cartografia, la o scara impresionantă, structura internă a planetei, sau cel puțin mantaua.

Pentru cine nu stie ce este mantaua, aceasta este un strat situat între nucleul și scoarța terestră, ce se întinde până la adâncimea de 2.890 km. Este alcătuită predominant din roci pe bază de silicați, avînd un conținut de fier și magneziu mai ridicat decât al scoarței.

Pe parcursul a 20 de ani, mai bine de 250 de cutremure au fost analizate pentru a determina propagarea valurilor seismice prin stratul de rocă lichidă ce separă scoarța terestră de centrul încins al planetei.

Rezultatul a fost descoperirea fără prea multe dubii a originilor pentru câteva insule, vulcani, și cam orice alt element de relief implică ridicarea peste nivelul solului a lavei. O serie de curenți de magmă au fost găsiți înălțându-se către suprafață de la granița mantalei cu straturile inferioare. Acești curenți, rezultați dintr-o diferență de densitate și temperatură, au chiar și 1000 de kilometri în diametru, fiind responsabile pentru apariția unor insule vulcanice, ca cele Hawaii.

Doi dintre acești curenți de magmă se întâmplă să acționeze ca un fel de ancore pentru ceilalți curenți, curenți situați sub Africa și în Oceanul Pacific, estimandu-se că au o vârstă de 250 de milioane de ani, și că aceste „ancore” au fost responsabile pentru o mare parte din relieful vulcanic al planetei

Modelarea tridimensională realizată de cercetători nu este tocmai perfectă, fiind anumite scăpări, precum lipsa unui curent care să ducă spre Yellowstone, una dintre cele mai periculoase zone vulcanice din lume. Dar de departe este un subiect de studiu care credem noi că va face cercetătorii să inteleagă mai bine planeta.

[UC Berkley]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button
Close
Close