MORE

Uniunea Europeana vrea sa elimine geo-blocking

Daca ati vizitat vreodata un site precum Youtube, probabil ati dat de acel clasic mesaj „Utilizatorul nu a facut acest clip disponibil in tara voastra”, sau ceva similar. Se numeste geo-blocking, un mod prin care sa ti se aminteasca in mod constant ca nu ai voie, ca nu esti un cetatean liber al internetului, ca granitele inventate geo-politice inca mai exista si aici, in ciberspatiu. Eh, Comisia Europeana spera sa elimine asta, cel putin in cadrul UE.

Ca parte dintr-o noua propunere, menita sa afecteze si legile de copyright, Comisia Europeana va lua in discutie posibilitatea interzicerii practicilor de geo-blocking pe teritoriul Uniunii. Asta ar insemna ca un serviciu disponibil pe internet intr-o tara din Europa va trebui sa functioneze in toate tarile din Europa.

Motivatia de baza ar fi cea de a oferi libertatea cetatenilor europeni sa circule liber dintr-o tara in alta fara sa existe teama ca nu isi vor mai putea folosi serviciile precum Neflix sau Spotify, fara a folosi ceva ca un VPN pentru a se preface ca inca mai locuiesc in tara de bastina.

De asemenea, ar insemna ca cineva care nu este un cetatean al tarii in care un serviciu este disponibil tot se va putea folosi de el. Spre exemplu, acum cateva luni Neflix a devenit disponibil in Spania, daca aceasta lege era acum in vigoare, am avea si noi acces automat la acea varianta de Neflix.

Planul este cel de-a interzice geo-blocking pana in 2017, asta daca legea va fi adoptata. Desigur, nu va afecta serviciile din afara UE, asa ca ce este restrictionat la SUA, China sau Rusia va ramane restrictionat.

[Kitguru]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button