Tech&ITTECH

Uniunea Europeană face un pas înainte spre adoptarea USB Type-C ca port universal

Nu este pentru prima dată când auzim despre planurile reprezentanților din Uniunea Europeană care privesc adoptarea unui port universal pentru toate dispozitivele electronice. Propunerea Comisiei Europene are în prim plan conectorul USB Type-C care s-a dovedit extrem de versatil și-n ultimii ani a tot fost implementat pe aproape orice, de la telefoane, la accesorii pentru console, la ceasuri inteligente și cam orice dispozitiv care folosește un cablu pentru transfer de date și încărcare.

Chiar și cel mai mare rival al acestei mișcări, Apple, a făcut câțiva pași importanți spre adoptarea standardului USB Type-C. Odată cu lansarea ultimelor generații de iPad și MacBook, producătorul american a înlocuit conectorul Lightning cu USB-ul; singurele produse care încă nu au făcut trecerea rămân telefoanele din seria iPhone. Dar și această situație s-ar putea schimba odată cu iPhone 14.

Acum un an, reprezentanți din Comisia Europeană au depus un draft de legislație. A durat ceva, dar jurații Uniunii Europene vor supune această propunere unui vot, cândva luna viitoare. În acest fel, marchează o premieră pentru industrie și ar putea schimba destul de mult modul în care folosim dispozitive de zi cu zi.

Telefoanele sunt principalele dispozitive vizate pentru adoptarea USB Type-C

Primele mișcări în această direcție au fost sugerate acum mai bine de un deceniu, însă Uniunea Europeană nu avea și un pretendent pentru poziția de conector universal. Odată cu apariția USB Type-C, situația s-a schimbat și s-ar părea că producătorii de dispozitive inteligente au făcut trecerea într-un mod foarte natural.  în ultimii ani, cam toate telefoanele produse au venit cu această metodă de conectare. Deși este bine, există și o parte mai puțin plăcută a poveștii:

Cu peste jumătate de miliard de încărcătoare pentru dispozitive portabile care sunt livrate în Europa an de an, generând între 11.000 și 13.000 de tone de e-waste, un singur încărcător pentru toate telefoanele și toate dispozitivele de dimensiuni mici și medii ar fi benefic pentru toată lumea. Alex Agius Saliba, Parlamentul European

Deși Apple au fost vehemenți în legătură cu această decizie, se pare că Uniunea Europeană nu dă înapoi. Fie că le îngrădește imaginația celor de la Apple sau nu, portul USB Type-C este aici și va rămâne pentru mult timp; o mișcare care mă bucură, mai ales din punctul de vedere al ușurinței în utilizare.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button