MORE

Uniunea Europeana a votat pentru gratierea lui Edward Snowden

De cand a dezvaluit lumii intregi increngatura de sisteme de urmarire pe care guvernul SUA o foloseste, in mod ilegal, pentru a spiona pana si asupra propriilor cetateni, Edward Snowden se afla exilat in Moscova. Insa Uniunea Europeana ii da speranta ca ar putea sa paraseasca Rusia, intr-un viitor nu foarte indepartat, fara sa fie deportat automat la Guantanamo Bay.

Parlamentul Uniunii Europene a decis printr-un vot, al carui rezultat a fost  285  pentru si 281 impotriva, sa se renunte la acuzatiile aduse la adresa lui Edward Snowden. Acesta nu ar mai fi in pericol de extradare instantanee, in cazul in care decide sa calce pe teritoriul european.

Edward Snowden a numit, pe Twitter, acest vot ca fiind o schimbare majora a situatiei. El a declarat ca decizia luata de Uniunea Europeana nu este o lovitura data impotriva guvernului SUA, ci o sansa de a face situatia sa mearga mai departe, „o mana deschisa intinsa de prieteni”.

Tot ce ramane acum de vazut este care natiune se va oferi sa ii ofere azil politic lui Edward Snowden, din moment ce cu siguranta tara respectiva va avea de acum inainte probleme cu SUA.

Edward Snowden se afla in Rusia de doi ani, acesta plecand initial spre Hong Kong, dupa ce a dezvaluit lumii situatia crunta in care se afla dreptul la viata privata si intimitate pe internet, ajungand apoi in Rusia, si ramanand acolo fara sa vrea.

[IBTimes]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button