Uncharted: Legacy of Thieves Collection arată și se mișcă fenomenal pe PlayStation 5 (review)
Platformă de test: PlayStation 5
PlayStation este un nume important din această industrie a jocurilor video, oferind experiențe de neuitat pe care și le amintesc generații întregi de gameri. Avem francize vechi, precum Gran Turismo, care datează de pe vremea primei console de la Sony, urmate de titluri precum God of War, care la fiecare lansare a lăsat gamerii cu gura căscată. Dar pe lângă acestea, își fac loc și francize mai noi, iar una dintre cele mai recunoscute este Uncharted. Și cum PlayStation 5 ne încântă nevoile gameristice de ceva timp, era și timpul să scoatem lasoul de la naftalină și să pornim într-o aventură alături de unul dintre cei mai iubiți vânători de comori din lumea jocurilor video.
Eu sunt Marinake și vă invit să pășiți cu mine în lumea lui Uncharted: Legacy of Thieves Collection. Vom vedea împreună dacă trecerea la o platformă next-gen reușește să reînsuflețească două jocuri excelente și discutăm puțin și despre venirea pe PC a acestei colecții.
Scurtă recapitulare
Uncharted: Legacy of Thieves Collection este o colecție formată din două jocuri: Uncharted 4: A Thief’s End și Uncharted: The Lost Legacy. Ambele jocuri au fost lansate pe PlayStation 4 și sunt în continuare printre cele mai bine cotate titluri ale generației trecute. Cu toate astea, poate unii dintre voi nu le-ați jucat încă, așa că vreau să facem o scurtă recapitulare.
Uncharted 4: A Thief’s End ni-l prezintă pe Nathan Drake la cinci ani după concluzia trilogiei originale. Acesta a lăsat în spate aventurile nebune în care își riscă viața și a ales un trai liniștit alături de soția sa. Dar asta nu avea să dureze mult, iar lucrurile iau o turnură interesantă atunci când Sam, fratele pe care Nathan îl credea dispărut, își face apariția și vine cu o propunere pentru protagonistul jocului: o ultimă aventură în căutare de comori antice. Iar când ai făcut asta toată viața, este greu să reziști tentației, astfel cei doi frați pleacă la drum.
Jocul trece prin mai multe perioade, spunând mai multe povești. Printre acestea regăsim și câteva secvențe din copilăria celor doi. În acest fel aflăm mai multe despre personajele care ne-au fost alături preț de trei jocuri și vedem cum Uncharted 4 nu caută să fie doar o concluzie a seriei, ci și o încercare de a umple golurile lăsate de primele jocuri. Mix-ul dintre cele două fire narative este foarte echilibrat și oferă destul background încât să nu fie nevoie să joci trilogia originală ca să înțelegi ce se întâmplă în cel de-al patrulea joc.
După lansarea excelentă a lui Uncharted 4, era greu pentru cei de la Naughty Dog să vină cu un succesor mai bun. Și încă așteptăm momentul ăsta, dar până atunci, fanii seriei mai au încă o aventură de trăit, sub forma lui The Lost Legacy. Acțiunea acestui joc se petrece după finalul poveștii lui Nathan Drake și o urmărește pe Chloe Frazer, vânător de comori pe care cei familiari cu seria o vor recunoaște din Uncharted 2 și 3.
Alături de Chloe, care servește ca personaj principal, o mai avem și pe Nadine Ross. Și pe ea o veți recunoaște drept unul dintre personajele negative din Uncharted 4. Împreună, cele două protagoniste ale lui The Lost Legacy pleacă în căutarea unui artefact străvechi ascuns adânc în inima munților din India. Acțiunea este mai scurtă de această dată, având o durată de vreo 7-8 ore, însă comparativ cu jocurile precedente, totul se întâmplă mai rapid, momentele pline de acțiune sunt mai dese și per total, The Lost Legacy a fost considerat un joc demn de renumele francizei.
Uncharted întâlnește o platformă next-gen
Cu un astfel de pedigree era greu să nu vedem măcar Uncharted 4 portat pe PlayStation 5. Și trebuie să recunosc că această mutare este câștigătoare; atât pentru Sony, care se va bucura de un influx de bani pe baza a două jocuri lansate în 2016, respectiv 2017, cât și pentru gamerii din toată lumea care vor putea trăi cele două aventuri la rezoluții mari și framerate-uri adecvate perioadei în care ne aflăm. Așadar, Uncharted: Legacy of Thieves Collection poate rula în trei moduri diferite pe PlayStation 5.
Primul este modul Fidelity în care jocul rulează la rezoluție 4K cu un framerate blocat la 30 de cadre pe secundă. Este de departe cel mai arătos mod de joc, însă performanța nu este cu nimic diferită de PlayStation 4, ceea ce nu mi se pare neapărat ok în 2022. Următorul este modul Performance, cel mai echilibrat de altfel, care oferă rezoluție 2560x1440p cu 60FPS. Culmea este că PlayStation 5 nu suportă nativ această rezoluție, însă jocul scalează bine și arată ok pe un display 4K. Ultimul, dar nu cel din urmă, este modul Performance+ care coboară rezoluția la FullHD, însă jocurile rulează la 120FPS ceea ce rezultă într-o experiență foarte fluidă. Singurul drawback este calitatea video, care este destul de slabă și deja scalarea pe un ecran 4K nu mai este chiar atât de fericită.
Noi l-am jucat pe Performance și chiar dacă se vede că au trecut aproape șase ani peste aceste jocuri, tweak-urile grafice implementate de Naughty Dog reușesc să facă Uncharted: Legacy of Thieves Collection un joc arătos, care se ridică la standardele unei console actuale. Și trebuie să recunosc că deși arată mai prost, modul de joc la 120FPS face din Uncharted 4 o experiență cu totul nouă.
Iar aici vreau să ating un subiect foarte interesant și anume venirea colecției pe PC. Sony a început să exploreze și cea mai puternică platformă din lume, iar după lansarea lui God of War, cu siguranță vom mai vedea titluri mari pe calculatoarele noastre. Și chiar dacă este vorba de un joc și mai vechi, venirea lui Uncharted 4 pe Steam va bifa încă o exclusivitate mare care se deschide unui public cu totul nou și darnic să experimenteze ceva ce până acum, nu era disponibil decât pe PlayStation.
Cred că aceasta va fi și cea mai bună versiune a jocului, întrucât limitările lui PlayStation 5 nu se vor vedea pe plăcile video net superioare din ultimele generații de la NVIDIA și AMD, astfel vom putea experimenta Uncharted: Legacy of Thieves Collection la rezoluție 4K cu 60, ori chiar 120 de cadre pe secundă. Și atunci să vezi fidelitate grafică și performanță demnă de 2022.
Însă nu doar grafica face jocul, iar Uncharted: Legacy of Thieves Collection se laudă cu niște îmbunătățiri ceva mai consistente în departamentul audio și în cel de input. Procesorul audio din PlayStation 5 este pus în valoare din nou și performanța acestuia iese la iveală atunci când faci trecerea la un sistem audio ceva mai potent. Vei auzi inclusiv carabina de la cureaua lui Nathan care scoate zgomote atunci când alergi și odată ce-ai auzit un sunet, vei putea întoarce privirea direct spre el, precizia audio fiind îmbunătățită masiv.
În combinație cu sunetul mai bine definit, implementarea cu DualSense merge bine. Vibrațiile sunt mult mai precise și te vor face să te simți mai înrădăcinat în acțiunea de pe ecran, în timp ce noile triggere îți oferă ceva mai mult feedback. Nu este o diferență de la cer la pământ, dar cu siguranță este una bine-venită.
Merită 50 de euro?
Una peste alta, Uncharted: Legacy of Thieves Collection nu aduce foarte mari îmbunătățiri. Însă la fel ca și celelalte versiuni de PlayStation 5 ale unora dintre cele mai bune titluri de PS4, merită să plătești prețul cerut dacă nu ai experimentat aceste jocuri la vremea lor. Unde mai pui că la cei 50 de euro cât costă colecția, primești două jocuri?! În total, ai minim 25-30 de ore de gameplay și să fiu sincer, chiar dacă am jucat ambele titluri pe PlayStation 4, trecerea la framerate mai mare chiar aduce o schimbare atât de mare încât să merite să mai trec odată prin ele.
Dar nu o voi face acum, ci mai târziu, când va fi disponibilă versiunea de PC. Dar ăsta este cazul meu, unul din norocoșii cu RTX 3080. Dar dacă nu ai un sistem destul de puternic, versiunea de PlayStation 5 oferă cam tot ce ai putea avea nevoie. Din punct de vedere vizual și auditiv, jocul se ține încă bine. Ai și optimizări pentru controller-ul DualSense care fac legătura dintre joc și jucător mult mai puternică și câteva tweak-uri în zona audio. Vei putea identifica mult mai bine sursa unui sunet și grație sound stage-ului mai bun oferit de procesorul audio din PS5, momentele tensionate în care muzica dramatică te împinge parcă de la spate, vor deveni și mai spectaculoase.
Partea cea mai tare vine însă pentru aceia care au deja Uncharted 4. Nu vei fi nevoit să cumperi Legacy of Thieves Collection, întrucât nu trebuie decât să descarci jocul original de PlayStation 4 pe consola next-gen și să îi descarci upgarde-ul de pe PS Store. Acesta costă 10 euro și îți oferă versiunea îmbunătățită, alături de cel de-al doilea titlu, The Lost Legacy. Și cum Uncharted 4 a fost mai mereu la reducere, mi-e greu să cred că sunt prea mulți care să aibă un PS4 fără să dețină și o copie a jocului.
Uncharted: Legacy of Thieves Collection este un titlu esențial pentru orice fan PlayStation, iar dacă nu ai jucat cele două jocuri incluse în pachet, nu mai ai nicio scuză ca să nu o faci acum. Grafică încă ok, sunet foarte clar și precis, gameplay îmbunătățit drastic și un preț extrem de bun pentru două jocuri. Din partea mea, o portare de nota 9 din 10, care chiar dacă are câteva probleme, reușește să se ridice la nivelul de așteptări pe care-l putem avea de la un studio first-party din ograda PlayStation.
Poveste - 9
Gameplay - 9
Grafică și Sunet - 9
9
Must-have!
Uncharted: Legacy of Thieves Collection aduce una dintre cele mai iubite francize din ograda PlayStation pe consola next-gen și oferă îmbunătățirile de rigoare, ceea ce face din această lansare un moment important pentru fanii jocurilor din toată lumea. Partea cea mai bună este că acest pachet format din două jocuri va ajunge și pe PC în curând. Ăla moment de urmărit!