MORE

Una spunem, alta facem. Androidul va rula pe procesoare mobile pe 64 de biti mai curand decat se prevazuse.

Atunci cand Apple a anuntat cu mare tam-tam noile procesoare A7 pe 64 de biti de pe iPhone 5s, reactiile au fost impartite. Fanii hard-core au jubilat si si-au reconfirmat loialitatatea fata de o companie care parea sa ramana fidela crezului sau de a fi „ahead of the trend”; ceilalti au intampinat cu scepticism acest anunt, alimentati si de comentariile concurentei Apple pe acest subiect: acest pas nu era necesar, nu exista inca aplicatii, n-ai la ce sa-l folosesti, sunt suficient de puternice actualele procesoare etc, minimizand aceasta „realizare”.

Dar cred ca ipocrizia contextuala a acestei industrii si principiul „una spunem, alta facem” nu mai reprezinta un element de mare noutate pentru nimeni. O serie de declaratii ale producatorului de procesoare ARM (liderul producatorilor acestor componente pentru terminalele Android), intr-un interviu pentru CNET confirma ca producatorii de dispozitive mobile pe Android se inghesuie care mai de care sa imbratiseze platformele pe 64 de biti pentru telefoanele si tabletele lor. ARM credeau initial ca cererea mare pentru aceste chipuri va fi in zona de servere corporate, insa si jucatorii gen Qualcomm sau MediaTek s-au grabit sa-si dezvaluie planurile legate de fabricarea de procesoare pe aceasta arhitectura pentru platformele mobile. Mai mult, TSMC, un alt producator important, afirma ca cererea pentru aceste chipuri s-a accelerat de fapt exponential dupa lansarea lui A7 pe 64 de biti, tot un procesor cu design ARM.

ARM crede ca vom vedea pana la sfarsitul acestui an primele device-uri Android cu procesoare pe 64 de biti, desi s-au ferit sa comenteze cand cred ca va fi gata un Android pentru aceasta platforma. „Chiar si aplicatiile pe 32 de biti vor rula mai repede pe o astfel de arhitectura”, afirma Tom Lantzch, VP-ul ARM in interviu. Aha, deci pana la urma exista beneficii reale ale acestei arhitecturi pe mobile.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button