MORE

Un Youtuber da in judecata Google, Viacom si Lionsgate

Multi creatori de continut pe Youtube stiu ce inseamna sa primesti un copyright strike sau un copyright claim pe un clip la care ai lucrat zeci de ore. Asta pentru ca Youtube de cele mai multe ori tine partea celor care se plang si nu iau in calcul o norma elementara a democratiei: „Prezumtia de nevinovatie”. Totusi, unul dintre „ai nostri” s-a gandit sa faca imposibilul. Astfel, un Youtuber da in judecata Google, Viacom si Lionsgate.

Pana in acest moment am discutat despre dreptul la libera exprimare, cenzura, liberatatea presei si multe alte subiecte, lucru pe care Youtuberul in cauza se pare ca le-a luat in serios, si, cu un set de legi scrise „de ei” s-a gandit sa ii dea in judecata. Benjamin Ligeri acuza sistemul de DMCA Youtube ca fiind partinitor, pro-cenzura si anti-democratic, si inarmat cu o copie a Constitutiei Americane acesta a inceput un proces impotriva companiilor mai sus numite.

Benjamin Ligeri a stipulat in plangere ca intreg continutul ce se regaseste pe canalul sau de Youtube, numit BetterStream, are ca scop: „critica, comentariul, invatarea, cercetarea si livrarea stirilor” si nu a incalcat legea copyright-ului in Statele Americane si nici in afara acestora.

Dupa o investigatie atenta, se pare ca problema initiala a fost un clip parodie pentru filmul The Girl with the Dragon Tattoo. Acesta a stat bine mersi pe Youtube timp de un an de zile, pana cand un alt canal de Youtube, numit Egeda Pirateria a trimis o cerere catre site-ul in cauza, acuzand canalul ca incalca drepturile de autor. Aceasta se pare ca a fost ultima picatura pentru Ligeri, care a decis ca legea este de partea lui si ca acest gen de practici trebuie sa inceteze.

„Sistemul de Content ID pe Youtube este unul opac in care acuzatorul este judecator, juriu si calau. Acest sistem permite celor care isi aroga drepturi, sa fure venituri de la creatori de continut, unele plangeri fiind lipsite de fundament. In cele mai multe cazuri nu inteleg ce inseamna o parodie si legea Fair Use, blocand sau stergand aceste clipuri.”  Spune Ligeri

Iar lucrurile nu se opresc aici. Nici pe departe. Egeda Pirateria se pare ca sunt un fel de cerber pentru multe companii. EGEDA este o asociatie non-profit care manageriaza drepturile audiovizuale pentru producatori de continut, si colecteaza beneficiile financiare de pe urma drepturilor de autor. Practic sunt un caine fara materie cenusie care indentifica tot ceea ce „incalca drepturi de autor” si omoara tot ce indentifica. Youtuber da in judecata Google

Dar, de departe, cel mai interesant aspect in aceasta privinta este faptul ca daca Ligeri castiga acest proces, stabileste un precedent senzational pentru creatorii de continut si periculos pentru companiile mari, Youtube fiind fortat astfel sa isi reevalueze intr-un final practicile de content ID, lasand astfel compani mari precum Viacom cu buza umflata.

Articole asemanatoare

Back to top button