Știri ITRSS PaginaDeMediaSecuritateTelefoane

Un virus fura datele utilizatorilor de Android inca din 2016

Pentru multi oameni, telefonul a devenit o parte integrala a vietii si a ajuns sa detina informatii foarte importante. Si hackerii au inteles asta, astfel un virus de tip trojan fura date de pe telefoanele Android inca din anul 2016. Kaspersky Labs a publicat un raport detaliat despre virsului PhantomLace Backdoor si l-au clasificat drept o forma sofisticata de malware. Acesta nu este doar greu de detectat, ci si de investigat.

Obiectivul principal al PhantomLace este sa culeaga informatii din dispozitivul victimei. Malware-ul poate aduna date despre locatie, apeluri, mesaje si aplicatii instalate, cat si informatii complete despre dispozitivul pe care este instalat. Mai rau este faptul ca functionalitatile acestuia pot fi extinse usor, prin incarcarea de module aditionale din serverul C&C.

Kaspersky Labs

Cum a ajuns acest virus pe marketplace-ul Android?

In timpul investigatiei, acest virus a fost gasit in aplicatii populare de pe Google Play Store. Aceste aplicatii sunt specifice sistemului de operare Android si permit utilizatorilor sa schimbe fonturi, sa scape de reclame sau sa curete telefoanele de fisiere nedorite. Dezvoltatorii din spatele acestor aplicatii au trecut foarte usor de securitatea Google, publicand aplicatiile fara malware. Dupa ce acestea au devenit populare, au adaugat virusul prin intermediul update-urilor. In plus, acestia au reusit sa creeze si profiluri pe GitHub pentru a parea de incredere.

Android trojan PhantomLace

Tintele principale ale virusului PhantomLace sunt utilizatorii din Vietnam, insa aplicatiile infectate au fost descarcate de oameni din toata lumea. Trojan-ul a fost atribuit unui grup numit OceanLotus, care are o istorie in atacuri similare, dar pe desktop. Aceste grupuri sunt de obicei sustinute de oficiali ai guvernelor. Google s-a sesizat odata cu aparitia raportului si a sters aplicatiile de pe Google Play Store, dar acestea inca sunt disponibile pe site-uri third-party pentru aplicatii Android.

Daca esti interesat despre detalii tehnice referitoare la acest virus, poti accesa raportul celor de la Kaspersky Lab accesand acest link.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button