PCȘtiri ITTECH

Un update ulterior de Windows va actualiza… Notepad!

Există un nou build pentru membrii Windows Insider apărut recent, iar cele mai mari schimbări par a fi pentru nimeni altul decât Notepad, clasicul editor de text al Windows-ului.

Notepadul deja a primit o actualizare semnificativă în actualizarea recentă din octombrie 2018: Microsoft a adăugat suport pentru fișierele cu terminații de linii în stilul Unix. Dar munca nu s-a oprit aici.

Notepadul nou și îmbunătățit are acum un suport Unicode mai bun, implicit salvarea fișierelor ca UTF-8 fără un Byte Order Mark; acesta este modul standard de codare a datelor UTF-8, deoarece maximizează compatibilitatea cu software-ul care așteaptă textul în format ASCII. Bara de stare va arăta acum și codificarea utilizată.

Notepad va sprijini, de asemenea, o convenție care are vechime de zeci de ani: când fișierul încărcat în prezent a fost modificat, în bara de titlu va fi afișat un asterisc.

În plus, există câteva comenzi rapide noi pentru tastatură: Ctrl-Shift-N pentru a deschide o nouă fereastră Notepad din Notepad, Ctrl-Shift-S pentru Save As și Ctrl-W pentru a închide fereastra curentă. În ritmul acesta, poate vom vedea în curând un Notepad care suportă tab-uri? Și, poate mai util, Notepadul a fost actualizat pentru a lucra cu căi mai lungi de 260 de caractere.

Motivul caracteristicilor rudimentare ale Notepadului de-a lungul anilor se datorează faptului că aplicația a fost, prin design, cu doar puțin peste un wrapper construit în jurul unui control text multiline pentru Windows. De exemplu, suportul pentru sfârșitul de linie în stil Unix a venit în Notepad deoarece Microsoft a actualizat controlul de editare a textului pentru a suporta acest stil de de sfârșit de linie în stil Unix. Aparent impulsionat de succesul acestei schimbări, Microsoft pare să fi început să trateze Notepadul ca pe o aplicație de sine stătătoare, adăugând editorului îmbunătățiri minore pentru a-l face mai ușor de utilizat.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button