Știri IT

Un tanar elev Canadian a descoperit un oras pierdut al civilizatiei Maya

In secolul 16, conchistadorii au descoperit si cucerit civilizatia Maya.

E drept, in acea vreme, un tanar cu ambitii de a descoperi lumea probabil ar fi luat calea armelor si a razboiului. 500 de ani mai tarziu, descoperirea oraselor pierdute ale mayasilor nu se mai face de catre razboinici pe corabii pusi pe distrugere, ci de copii fascinati in dormitoarele lor, inarmati cu acces la harti din satelit, curiozitate si multa rabdare.

William Gadoury, elevul in varsta de 15 ani, a fost fascinat de aceasta civilizatie de mult timp, iar de-a lungul a trei ani de munca a analizat 22 de constelatii in raport cu care civilizatia Maya si-a construit orasele – gasind corespondente intre 117 stele si orase mayase, si fiind aparent primul care sa fi gasit o asemenea corelatie.

William Gadoury

In analiza unei a douazeci-si-treia constelatie, acesta a descoperit ca desi aceasta avea trei stele, numai doua orase cunoscute se potriveau pe hartile constelatiilor dezvoltate de acesta. De aici a plecat teoria ca ar putea exista un al 118-lea oras Maya, care ar fi fost plasat geografic intr-o extrem de greu accesibila din Peninsula Yucatan, de pe teritoriul Mexicului.

„Nu am inteles de ce Maya au construit orasele lor departe de rauri, pe terenuri marginale si in munti. Trebuiau sa aiba un motiv, si cunoscand faptul ca se inchinau stelelor, mi-a venit o idee pentru a verifica ipoteza mea. Am fost foarte surprins si incantat cand mi-am dat seama ca stelele cele mai stralucitoare ale constelatiilor corespund cu cele mai mari orase Maya”

Lost Mayan City of K'AAK' CHI'

William a numit acest oras pierdut K’AAK’ CHI’, sau „gura de foc”. Ek a devenit interesat de civilizatia Maya dupa circul mondial produs in jurul anului 2012, care marca sfarsitul lumii dupa calendarul Mayas.

Orasul are piramide de 86 metri inaltime, o suprafata totala estimata intre 80 si 120 de kilometri patrati. Se poate discerne o retea mare de alei si strazi. 30 de structuri sunt vizibile din spatiu, si este al patrulea cel mai mare oras Maya descoperit pana in prezent.

William a colectionat imagini din satelit de la peste o suta de website-uri in cercetarile sale, colectionand imagini ce dateaza din 2005, cand un mare incendiu a devastat regiunea si a facut vestigiile orasului pierdut mai vizibile.

[Journal de Montreal]

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button