MORE

Un Supercomputer construit din 750 de Raspberry Pi

Dacă ați vrut vreodată propriul supercomputer, dar nu aveți bugetul pentru unul adevărat și nu mai găsiți suficiente console Playstation 3 pe piață, aveți acum o soluție oarecum economică mulțumită lui Raspberry Pi.

Laboratorul Național Los Alamos, din SUA, a colaborat cu o firmă australiană numită BitScope Design pentru a construi un supercomputer folosind 750 de calculatoare Raspberry Pi legate între ele într-un singur sistem care încape într-un dulap de server.

Sistemul este compus, practic, din 5 rafturi legate între ele, fiecare având în componență 150 de Raspberry Pi care sunt capabile la un loc să funcționeze precum un supercomputer. Nu unul grozav, la urma urmei, vorbim de un sistem a cărui element de bază este un procesor ARM de 1.2GHz. Cu toate acestea, sistemul final are 3000 de nuclee fizice și își îndeplinește bine obiectivul pentru care a fost construit. Intenția era cea de a face un supercomputer pe care se pot testa lucruri înainte de a fi mutate pe un supercomputer adevărat, care este mult mai scump de operat, așa că nu prea are rost să se irosească timp cu testarea pe el când se poate recurge la o variantă mai ieftină.

Consumul maxi posibil al acestui sistem este de 4000W. Poate că pare mult, dacă ar fi să comparați cu un PC normal, până și unul cu două R9 295X2. Dar în comparație cu un supercomputer adevărat, este o nimica toată, acestea trecând cu ușurință de 10MW. În ceea ce privește prețul, un raft cu 150 de astfel de calculatoare va costa între 18 și 20 de mii de dolari. Cu mult peste prețul de bază al unui Raspberry Pi, dar sistemele vor fi deja legate între ele și configurate pentru a funcționa ca un supercomputer. Prin comparație, orice alt supercomputer tinde să coste câteva milioane.

[Extrem Tech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button