MORE

Un SSD de 15TB pentru doar… 10 mii de dolari, de la Samsung

Samsung a lansat un nou SSD, dedicat celor care au foarte mulți bani și a căror nume probabil se termină în Inc., SRL sau .com.

Modelul PM1633a  este un SSD cu o capacitate colosală de 15.36TB, dar care vine și la un preț pe măsură de 10.312 dolari. Acest SSD este atât de scump încât unii distribuitori îl oferă chiar în leasing, la prețul de 321 de dolari pe lună. Nu este menit pentru muritorii de rând, ci pentru centre de date, fiind un mediu de stocare făcut pentru o interfață SAS.

SSD-ul PM1633a are formatul standard de 2.5 inch, in ciuda capacității sale imense. Samsung a reușit să obțină acest rezultat prin îngrămădire a 32 de pachete în care se află câte 16 module cu 48 de straturi fiecare. În total, există 16384GB spațiu de stocare în acest SSD, restul fiind rezervat pentru redundanță. Vitezele de transfer pe care le poate atinge sunt de: 200.000 IOPS pentru citire aleatoare de 4KB, 37000 IOPS pentru scriere aleatoare de 4KB, 1400MB/s pentru citire și 930MB/s pentru scriere.

Având în vedere modul în care a tot scăzut prețul SSD-urilor din momentul în care au fost lansate, e de așteptat ca peste 4 ani până și clientul de rând să își permită măcar unul de 10TB, sau, fiindcă suntem români, măcar 5TB.

[PC Per]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button