MORE

Un software sofisticat a creionat profilurile psihologice ale diferitilor utilizatori de Facebook

Ai grija la ce dai Like pe Facebook ca sa nu fii categorisit din prima de catre cercetatorii britanici si americani ca fiind „unul din cei multi”. Cativa experti de la Universitatile Cambridge si Standford au creat un program computerizat cu ajutorul caruia au incercat sa faca portretul utilizatorului de Facebook.

Au fost analizate Like-urile date de 86.220 de utilizatori si, pe baza acestora, au fost facute mai multe asocieri – de exemplu, persoanele care au dat Like la o pagina cu tatuaje sunt considerate iubitoare de alcool. O alta asociere s-a referit la persoanele care sunt innebunite dupa cartofii prajiti taiati cu model – ele sunt considerate, in studiu, persoane inteligente. Cei care au dat Like unor pagini despre meditatie sau paginii lui David Bowie sunt considerati ca avand viziuni liberale si artistice, iar cei care au Wikipedia in pagina lor de Like-uri sunt vazuti ca oameni timizi si rezervati, scrie Washington Post, citand din studiul publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Fiecare „cobai” a trebuit sa raspunda la o serie de intrebari. Pe baza raspunsurilor, a fost creionat un model de personalitate pentru fiecare caz in parte. Ulterior, prietenii si rudele fiecaruia dintre cei 86.220 de repondenti au fost invitati sa faca acelasi test, dar nu despre ei insisi, ci despre prietenul lor participant la studiu. Rezultatele au fost surprinzatoare – portretul rezultat din programul computerizat creat de cercetatori a fost mai aproape de realitate, in cele mai multe cazuri, fata de portretul facut de rudele respondentilor despre acestia. Software-ul a schitat portretul analizand in medie 70 de like-uri date de fiecare participant la studiu. Programul n-a putut insa sa invinga portretele create de sotiile si sotii respondentilor, care isi cunosteau extrem de bine perechea 🙂

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button