ReviewsRSS PaginaDeMediaTECHTelefoane

Un scurt istoric al transformării telefoanelor în PC-uri

Zilele trecute a fost anunțat Samsung Galaxy Note 9, ce vine alături de iterația nouă a lui Dex. Dex era la un moment în timp un doc ce venea cu o serie de porturi care permiteau transformarea telefonului într-un PC.

Iterația sa curentă este un simplu adaptor legat de un cablu USB Type-C. Nu necesită nimic altceva… bine, în afară de un monitor cu un port HDMI.  Telefonul poate fi conectat la o tastatură sau la un mouse bluetooth, dar sunt pur opționale, pentru că dispozitivul în sine poate funcționa atât ca un mouse, cât și ca o tastatură… ce e drept, una foarte mică.  În esență poate să fie transformat într-un PC de sine stătător, cu un mediu de desktop, și chiar poate funcționa eficient din cauza cantității mari de memorie și a procesorului destul de capabil. Toate astea folosind un singur cablu.

Nu o încrengătură, nu o bucată de plastic în care trebuie găzduit telefonul. Pot să spun că ne aflăm în sfârșit la momentul în care un mobil chiar poate înlocui un PC… atât timp cât te ocupi doar cu muncă de birou, nu editezi video, faci randare 3D sau muncă ce în mod normal ar necesita un PC serios. Dar cum cea mai mare parte din public nu face asta, ideea propusă de Samsung chiar ar putea fi revoluționară… bine, telefonul în sine costă cât o stație de lucru, așa că nu va decola ideea prea curând… deși… asta spunea lumea și despre iPhone.

Conceptul este departe de a fi nou, dar până acum nu a reușit nimeni să îl aducă la acest nivel. Ca să exemplific asta, puteți vedea mai jos un scurt istoric al încercărilor făcute de companii mici și mari, open source și closed source, lansate și anulate.

Palm Foleo

Dezvoltat în anul 2007 de către producătorul de telefoane Palm, care nu ma există de 7 ani, Foleo era menit ca un companion pentru telefoanele din seria Treo. Putea prelua componenta de comunicații ale telefonului mobil pentru a se conecta la internet, permițând editarea de e-mail-uri și cam atât. Foleo era un dezastru, fiind incapabil să ruleze aplicații de PalmOS. În esență, era mai puțin o extensie a telefonului, și mai mult un notebook oribil, foarte limitat care rula Linux de pe stocarea sa internă de 256MB de memorie flash, lăsând 128MB liberi pentru utilizator. Foleo a fost anulat înainte de lansare, pentru că era groaznic. Și nu, 128MB de stocare nu era mult nici în 2007.

Redfly Mobile Companion

Tot în 2007 a sosit această încercare a companiei Celio, care prin coincidență s-a dus pe apa sâmbetei tot în 2011. Nu era o un concept rău, având porturi adiționale, până și unul VGA, care ar fi permis extinderea conținutului afișat de telefon pe un monitor mare, și oferind o tastatură fizică dedicată, alături de un trackpad. Spre deosebire de Folio, nu era un PC în sine, n-avea componente capabile să „gândească”, era doar colecție de electronice și plastic fără prea multă utilitate dacă nu erau conectate la un telefon prin USB sau Bluetooth. Din păcate, nu oferea suport pentru câteva din telefoanele cele mai popularea ale vremii, cum ar fi cele Nokia, iar prețul de 200 de dolari n-a prea încălzit pe nimeni la suflet.

Motorola Atrix cu Lapdock

 

Anunțat în 2011, acest doc avea propriul său sistem de operare, bazat pe Ubuntu, dar spre deosebire de Folio prelua funcțiile telefonului printr-un strat software numit Webtop. Motorola considera această idee ca fiind viitorul telefoanelor mobile. Dar pentru că la acea vreme Motorola era o divizie a Google, iar Google habar nu avea ce să facă cu această divizie, n-a durat nici un an până când această inițiativă a fost abandonată

Ubuntu Phone Convergence

Pe vremea când Canonical încerca să strângă milioane de dolari pentru telefonul său Ubuntu, prin 2013, a venit și cu o idee destul de năstrușnică. Un sistem de operare de telefon care poate fi transformat într-un mediu de desktop atunci când este conectat la un ecran mai mare. Ne apropiem astfel de conceptul contemporan. Dar Canonical n-a prea reușit să facă acest sistem operare să decoleze cu adevărat, iar hardware-ul pe care l-a dezvoltat șade acum mai ignorat ca Essential Phone.

Windows 10 Continuum

 

Preluând ștafeta de la Canonical, Microsoft a dezvăluit prin 2015 propria ideea prin care poate transforma un telefon într-un PC, un Windows Phone, desigur. Probabil stați și vă întrebați în acest moment ce este un Windows Phone, din moment ce pe piață mai găsiți în acest moment doar protectoare de ecran pentru aceste relicve misterioase din era în care Microsoft încerca să mai facă telefoane. În acea eră, prin intermediul unui doc mic, Microsoft plănuia să ofere publicului larg abilitatea de-a rula aplicații de pe Windows Phone într-un mediu de PC, având la dispoziție experiența deplină de Windows. Desigur, ideea n-a mers nicăieri, pentru că este Microsoft.

Razer Project Linda

În cele din urmă avem proiectul Linda de la Razer. O revenire la începuturile acestui concept, în care telefonul trebuie să fie inserat într-o bucată de plastic și electronice, care de altfel nu ar avea nici o funcție fără telefon. Încă este la faza de concept, nu un produs finit, și fiind vorba de Razer,  probabil va rămâne la faza de concept. Nu de alta, dar considerând că poți face toate astea acum cu un simplu dongle, la ce ar mai trebui un laptop scobit?

[The Verge]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button