Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Un PC de 5 dolari vandut cu o revista – Raspberry Pi Zero

/
/
/
img

Mai tineti minte vremea cand aveati nevoie de cel putin o mie de dolari pentru a cumpara un PC a carui putere de calcul este acum atat de mica incat sunt fisiere in format .txt pe care nu le poate rula? Eh, suntem foarte departe de acele vremuri, motiv pentru care Fundatia Raspberry Pi a decis ca a venit momentul sa lanseze un PC atat de ieftin incat devine chiar ridicola situatia.

Noul model Raspberry Pi Zero costa 5 dolari. Este atat de ieftin incat prima sa distributie, in numar de cateva zeci de mii de exemplare, se face prin revista publicata de catre fundatie, The Magpi.

Noi in mod normal suntem obisnuiti sa gasim CD-uri varate in copertile revistelor, nu PC-uri intregi. Iar Raspberry Pi Zero este un PC intreg. Configuratia asa este bazata pe un procesor Broadcom BCM2835, acelasi prezent in variantele mai vechi ale variantei intregi a Raspberry Pi, dar dus pana la frecventa de 1GHz. Este un procesor ARM, asa ca nu puteti instala de indata Windows pe el.

PC-ul mai vine cu 512MB de RAM, un slot pentru un card MicroSD care va fi folosit pentru stocare, un port mini-HDMI si un socket micro-USB. Are, desigur, si conectorii suplimentari pe care ii gasiti si pe un Raspberry Pi normal.

Si ce poti face cu un astfel de PC? Poti rula Raspbian, care este o varianta de Linux facuta pentru acest tip de dispozitiv, si poate rula Minecraft. Desigur, scopul sau principal este unul educational, pentru ca un procesor programabil tot un procesor programabil este, indiferent de marime, asa ca poate fi utilizat pentru a invata programare si multe alte lucruri. Nu are suport nativ pentru conectivitate la internet, dar la 5 dolari tot e mai mult ca PC-urile pe care le puteai cumpara cu 1000 de dolari in anii ’90.

[Engadget]

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar