
Un grup de cercetători de la Universitatea din Stanford au dezvoltat un plasture smart revoluționar care poate grăbi vindecarea rănilor. Da, ați citit bine, smart, adicătelea are componente electronice și reacționează la informațiile date de senzorii integrați.
Plasturele dezvoltat de Jian-Cheng Lai, Bao Research Group folosește senzori bioelectrici și senzori de temperatură pentru a monitoriza starea rănii. Acesta poate detecta stadiul vindecării și prezența unei infecții și poate aplica un curent electric slab pentru a grăbi vindecarea. Plasturele poate fi controlat și monitorizat la rândul său cu ajutorul unei aplicații pentru telefoane mobile, fără a fi nevoie de fire.
În testele preclinice efectuate pe șoareci, plasturele smart a demonstrat o eficacitate excelentă, cu o vindecare cu 25% mai rapidă decât grupul de control. Cercetătorii subliniază că dispozitivul nu este unul pasiv, ci reacționează concret și măsurabil la starea rănii. Curenții electrici aplicați în zona respectivă promovează reacții chimice care scad inflamația și promovează repararea țesutului.
În plus, electrostimularea crește nivelul populației de celule albe în zona afectată, în special cea a monocitelor și macrofagelor, care tratează activ și previn infecțiile. Plasturele are aderență variabilă, putând fi înlăturat mai ușor printr-o simplă configurare din telefonul mobil.
Totuși, oamenii de știință subliniază că acest plasture este încă în faza de prototipare și că există câteva provocări care trebuie depășite. Cele mai importante sunt legate de costuri, de realizarea unori plasturi mai mari, potrivite pentru uz uman, precum și de stocarea plasturilor pe termen lung. Aceste probleme, la fel ca și potențialul unor reacții alergice la plasture, trebuie rezolvate înainte de intrarea în uz pe scară largă.
Pe de altă parte, potențialul plasturilor este unul foarte mare, în timp putându-se adăuga în aceștia și alți senzori pentru metabolism și alți bio-markeri. Studiul a fost publicat în revista Nature pe 24 noiembrie.