PCTECHTech&IT

Un nou GeForce este pe drum, dar nu cel la care vă așteptați

Ne mai despart doar două săptămâni de Computex, printre cele mai mari evenimente anuale dedicate tehnologiei. Ne așteptăm ca aici să vedem noi produse de la cam toți producătorii de electronice dedicate consumului larg, cum ar fi anumiți producători de plăci video.

Se tot vehiculează zvonuri că vom vedea aici noile plăci video din seria nouă de la Nvidia, dar până atunci, compania a strecurat încă un model pe piață fără prea multă fanfară.

Noua placă video nu este clasificată ca făcând parte dintr-o nouă generație. În schimb, este făcută să umple un gol pe care compania l-a sesizat. Acel gol este situat între GeForce GTX 1050 și GeForce GTX 1050 Ti.

Dacă vă întrebați ce nume ar putea să aibă o placă video situată între acestea, poate un LE, poate un XT, ați cam uitat cum funcționează denumirile în industria aceasta. Mai exact, nu funcționează. Noua placă video se numește GeForce  GTX 1050, iar caracteristica sa definitorie este că vine echipată cu 3GB de memorie video. Așa că în cel mai bun caz o puteți numi 1050 3GB.

Însă capacitatea de memorie nu este singura diferență față de modelul de bază, care avea doar 2GB. Sigur, încă un GB va ajuta la împingerea detaliului de la acele texturi la ceva care să arate mai puțin ca o mâzgă nespălată, dar placa vine și cu 768 de nuclee CUDA. Acesta este numărul exact regăsit și la GTX 1050 Ti, ceea ce face această placă în efect un 1050 Ti 3GB, nu un 1050 3GB. Acest model va avea o frecvență standard de 1392MHz și poate ajunge în modul de boost până la 1518MHz, depășind astfel performanța modelului Ti, cel puțin pe hârtie.

În practică, cei 3GB de memorie au o magistrală de doar 96 biți, și o lățime de bandă mai mică decât varianta standard de GTX 1050. La urma urmei, placa nu este menită să înlocuiască ceva anume, doar să umple un gol în care zburda cam liber pe câmpii RX 560 de la AMD. Prețul estimat al plăcii ar fi în jurul a 160 de dolari, sau cât mai costă acum un RX 560.

[PCPer]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button