Ecranele OLED sunt excepționale în ceea ce privește calitatea imaginii. La urma urmei, e cam greu să întreci în contrast un ecran capabil să își dezactiveze pixelii pentru a putea afișa negru. Dar tehnologia încă are ceva probleme, după cum continuă să fie exemplificat în locuri publice și ușor vizibile de toată lumea.
Unul din cele mai recente incidente s-a întâmplat la evenimentul SID Display Week 2018 din Los Angeles, care s-a petrecut la sfârșitul lunii mai. Știu, am puțin lag la raportarea incidentului, dar abia acum pare să se fi propagat prin presă.
O companie numită Nanosys, care se ocupă cu dezvoltarea de tehnologie Quantum Dot pentru ecrane, avea la standul său o serie de televizoare recent achiziționate. Printre ele se număra un ecran OLED, produs de către LG, care încă din prima zi a evenimentului afișa semne clare de ardere a imaginii. Conform declarației celor de la Nanosys, televizorul a fost cumpărat doar cu trei săptămâni în urmă, și de atunci a funcționat în jur de 60 de ore, plus cele 8 ore în care afișa demonstrația video de la eveniment. Rezultatul a fost că se vedea foarte clar cum într-un colț al ecranului a rămas ars negativul siglei de la acea demonstrație.
Desigur, Nanosys ar avea un interes destul de logic în a face OLED să pară mai puțin atractiv decât Quantum Dot, din moment ce afacerea sa este construită pe această tehnologie. Dar este cam greu de trecut cu vederea că așa ceva este foarte ușor posibil și se poate întâmpla doar ai preferințe pentru un canal anume, iar sigla sa rămâne arsă pe ecran.
LG în sine a declarat că unele din ecranele sale ar putea avea ceva defecte de producție care le scad anduranța, în mod normal fiind gândite pentru a nu suferi astfel de defecte pe parcursul a cam 30 de mii de ore de funcționare. Asta tot nu a împiedicat numeroase ecrane OLED folosite pe telefoane mobile să sufere probleme similare în doar câteva săptămâni. Așa că acel „normal” pare mai mult un ideal la care nu am ajuns deocamdată. Dar când se va întâmpla, OLED chiar că va putea domina piața… bine, trebuie ca prețul său să mai și scadă înainte ca asta să se întâmple.