CommunitySecuritateȘtiri ITTECH

Un hacker a fortat 50.000 de imprimante sa printeze mesaje in sprijinul lui PewDiePie

TheHackerGiraffe, autodeclarat fan PewDiePie, a folosit un program care exploata porturile de date deschise in mod normal pentru imprimante de birou.

Batalia pentru suprematia pe YouTube capata noi proportii, de data aceasta ingrijoratoare, dupa ce un hacker a spart conexiunile a 50.000 de imprimante pentru a afisa mesaje de sprijin in numele lui PewDiePie. TheHackerGiraffe, psudonimul sub care opereaza hackerul, si-a folosit puterea pentru a raspandi un mesaj in care incuraja oamenii sa il priveasca pe PewDiePie si sa se dezaboneze de la canalul de YouTube al principalului sau competitor ca numar de abonati, portalul media indian T-Series.

Mai mult, se pare ca acesta nu a depus un mare efort pentru a sparge cele 50.000 de imprimante. Tot ce a avut nevoie era accesul la un motor de cautare cunoscut sub numele de Shodan si cateva abilitati de baza pe care in general le are orice hacker. Intr-o scurta explicatie pe Twitter, TheHackerGiraffe a spus ca a folosit Shodan pentru a identifica diferite porturi de date utilizate in mod obisnuit de catre imprimante.

Shodan permite utilizatorilor sa caute tot felul de device-uri conectate la internet si o modalitate eficienta de cautare este dupa numerele porturilor. Aceste porturi sunt rute catre computere pentru componente externe cum ar fi imprimantele. Intr-un mediu sigur, lucrarile de tiparire sunt lansate de catre utilizatori autorizati dar, fie din delasare sau accidental, uneori aceste rute sunt lasate larg deschise. TheHackerGiraffe a gasit astfel a gasit 800.000 de conexiuni insuficient protejate. Folosind un program de exploatare a imprimantelor si o secventa de cod atat de scurta incat ar putea fi cuprinsa intr-un tweet, acesta a ales primele 50.000 de rezultate si a dat comanda de print. Astfel, zeci de mii de oameni din lumea intreaga au gasit in imprimanta o hartie prin care erau sfatuiti sa il sprijine pe PewDiePie.

Intr-un interviu acordat celor de la The Verge, TheHackerGiraffe a spus ca „oamenii subestimeaza cat de usor se poate folosi un hacker de o astfel de vulnerabilitate electronica pentru a provoca haos. Hackerii ar putea obtine acces la fisiere, ar putea instala malware si chiar s-ar putea folosi de imprimante pentru a obtine o cale de acces in intreaga retea a unei firme”.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Back to top button