MORE

Din ciclul: Am trait sa o aud si pe asta – Un grup de cercetatori englezi descopera ca este mai racoare la umbra

Un grup de cercetatori de unde alt undeva decat din Regatul Unit? – se pare ca au facut o descoperire istorica, acestia ajungand la concluzia ca la umbra este mai racoare.

Acestia au examinat atent impactul pe care panourile solare il au asupra mediului, ba mai mult, au postat si un studiu care se crede ca va duce la o exploatare mult mai eficienta a energiei solare. 

Conform lucrarii publicate in Environmental Research Letters, micro-climatul din jurul panourilor fotovoltaice este cu cinci grade mai scazut, asta depinzand de anotimp. 

Nu credem ca era necesara o investigatie atenta pentru a determina ca la umbra este mai racoare, mai ales sub panouri solare, adica niste obiecte mari gandite sa capteze si sa stocheze energie solara. Sigur, poate diferenta termica intre umbra traditionala si cea a unui panou solar poate sa fie de cateva grade, mai ales ca logica este la mintea cocosului.

Cea ce echipa a descoperit cu adevarat, este mai mult decat faptul ca sub panourile solare este umbra. Panourile se pare ca scadeau diversitatea speciilor si biomasa plantelor de pe sol, lucru care afecta cat carbon putea fi acumulat in solul din jurul panourilor solare. Daca solul din jurul unui panou solar acumuleaza mai putin carbon decat emisiile pe care ar trebui in teorie sa le preintampine folosirea matricii de panouri, rezultatul este un aranjament suboptim. Cu alte cuvinte: pentru a maximiza impactul unei ferme solare, un proprietar de pamant trebuie sa optimizeze spatiul umbrit de sub acestea.

[Envrionmental Research Letters]

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button