TECH

Un fizician a inventat un nou algoritm care doreste sa prezica atacurile ISIS

Un fizician de la Universitatea din Miami a creat un algoritm care poate scana posturile de social media ale Statului Islamic si poate fi, in cele din urma, folosit pentru a prezice urmatorul atac terorist al grupului. In revista Science Today, Dr. Neil Johnson si echipa sa au descris metoda lor de a cauta prin aproximativ un an de posturi de pe reteaua sociala Vkontakte, din Rusia, cautand declaratii pro-ISIS in mai multe limbi.

Datele rezultate au permis lui Johnson si echipei sale sa construiasca „un model statistic care vizeaza identificarea modelelor de comportament in randul suporterilor on-line ai ISIS.”

In loc sa incerce sa cearna prin potopul de social media, in cautarea de pepite de informatii cu privire la un potential atac, modelul Dr. Johnson se uita, de fapt, la cum grupuri mici, auto-organizate apar on-line inainte de campanii din lumea reala.

Dupa cum explica New York Times, aceste grupuri „reflecta un val de activitate noua si, daca sunt urmate, pot indica unde se va desfasura aceasta activitate.” Modelul nu va prezice incidente, cum ar fi San Bernardino sau Orlando, unde unul sau doi indivizi au actionat singuri, dar ar putea fi folosit pentru a opri aceste valuri inainte de a castiga suficient aport pentru a deveni un atac terorist la scara larga. Studiul Dr. Johnson a observat aproximativ 100.000 de membri ai 200 de grupuri mici, diferite pe Vkontakte, unde sustinatorii Statului Islamic faceau declaratii despre extremism, si ofereau pana si sfaturi de supravietuire unui atac de drona.

Potrivit constatarilor, oamenii radicalizati in mod individual nu sunt niciodata un „lup singuratic” pentru mult timp si tind sa caute si sa se alature grupurilor online in termen de cateva saptamani. Cu toate ca aceste grupuri mici se schimba in mod constant, deoarece acestea sunt inchise sau blocate de catre retelele sociale, ele tind sa fuzioneze cu grupuri mai mari pentru a-si extinde aria de influenta.

Pe de alta parte, expertii in terorism si comunicatii au pus la indoiala utilitatea modelului Dr. Johnson. In urma analizei retroactive a datelor dinaintea atacurilor teroriste din 2014 si 2015, singurul atac pe care l-ar fi prezis cu exactitate a fost asediul neasteptat din Kobani, Siria in 2014.

Acest atac a fost la scara larga, o operatiune in stil militar, asa ca potrivit expertului in terorism JM Berger, „are sens” ca grupurile extremiste ar folosi social media pentru a obtine sprijin si pentru difuzarea propagandei inainte de un atac. Deci, chiar daca acesta nu poate impiedica un atac efectuat de un grup mic, secretos ca cel din Paris, modelul ar putea fi inca util pentru estimarea incidentelor in care ISIS functioneaza mai mult ca un ordin militar stabilit, decat o secta terorista.

[Engadget]

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button