MORE

Un AI rulat de pe un Raspberry Pi poate invinge un pilot de lupta

De parca infrangerile la Sah si Go nu au reprezentat suficienta umilire pentru rasa umana, acum masinariile isi exercita dominanta si in alte medii, cum ar fi luptele aeriene cu avioane de vanatoare inarmate cu mitraliere si rachete.

AI-ul cel nou se numeste ALPHA, dar nu are nici o legatura cu AlphaGo facut de acea divizie a Google. Sistemul a fost produs de compania Psibernetix Inc, un vlastar al Universitatii din Cincinnati, SUA.

ALPHA a fost construit pentru a fi un pilot foarte eficient cu care oamenii pot coopera foarte usor. Pana acum, in toate testele efectuate a iesit victorios. Initial a fost pus sa lupte impotriva unor AI-uri similare, pe care le-a invins fara probleme. Apoi s-a luptat impotriva unor piloti reali. In cele din urma, ALPHA a participat la un duel aerian simulat impotriva unui colonel al US Air Force. Acesta a fost uimit sa vada cum AI-ul este capabil sa reactioneze instantaneu la fiecare miscare a sa, viteza de gandire a sistemului fiind atat de mare incat da impresia ca ar prezice viitorul.

ALPHA a continuat sa fie victorios chiar si atunci cand avionului sau simulat i-a fost diminuata manevrabilitatea, cand i-au fost dezactivati din senzori si cand armele sale au fost slabite.

Partea cea mai impresionanta este ca, desi acest sistem poate sa formuleze un plan de actiune de 250 de ori mai rapid decat poate un om sa clipseasca, in teorie ar putea sa ruleze pe un Raspberry Pi. ALPHA nu folosea un super-calculator pentru a rula, ci a fost construit pe un banal PC de 500 de dolari, iar variantele sale ulterioare vor necesita si mai putina putere de procesare fara sa ii fie afectata performanta.

In varianta sa finala, ALPHA va putea asista piloti in misiuni de lupta sau va putea comanda propria sa escadrila de drone extrem de eficiente.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button