Tech&ITȘtiri

Uite dovada că Windows 11 rulează și pe 176MB RAM

Dezvoltatorul cunoscut sub pseudonimul NTDev a reușit cu succes să pornească și să ruleze Windows 11 pe un sistem cu doar 176 MB de RAM. Aceasta reprezintă aproximativ 4,5% din minimul recomandat de Microsoft. Realizarea a fost posibilă în cadrul proiectului Tiny11, unde Windows 11 și driverele sale au fost reduse la strictul necesar.

Sistemul simplificat s-a dovedit a fi „surprinzător de utilizabil” atunci când au fost folosite aplicații și utilitare mici, în ciuda faptului că sistemul de operare a pornit într-o interfață command line, în loc de Explorer. Acest lucru constituie o abatere notabilă de la eforturile anterioare, în care Windows 11 funcționa pe un sistem cu 200 MB RAM cu Explorer. Cu toate acestea, NTDev a confirmat că un sistem care rulează aplicația implicită de gestionare a fișierelor desktop Windows a fost „îngrozitor de lent”.

Pentru a atinge acest moment de referință, dezvoltatorul a explicat că a fost necesar un proces de „trial and error extins”. Acest lucru a implicat identificarea driverelor și serviciilor esențiale pentru pornirea Windows 11. Au fost luate în considerare detalii atât de specifice precum interfața utilizată pentru unitatea de disc (IDE în acest caz).

Într-un videoclip de pe YouTube pe care îl ai mai sus, NTDev a oferit o perspectivă asupra procesului, arătând care drivere au fost inițiate la boot, care au fost oprite și care au fost dezactivate. Dezvoltatorul a folosit instrumentul ServiWin de la NirSoft pentru această abordare deosebit de detaliată pe sistemul său cu 176 MB RAM.

Reacționând la realizarea lui NTDev, dezvoltatorul Windows Insider, Xeno, a sugerat că un „Windows 11 doar text” ar putea fi rulat cu doar 96 MB de RAM. Deși nu este o soluție practică, aceasta adaugă la portofoliul de experimente al dezvoltatorului, inclusiv rularea Windows 11 integral în VRAM-ul unei plăci video.

Pentru cei care doresc să experimenteze cu o instalare minimă a Windows 11, sunt disponibile tutoriale care te vor ghida pe tot parcursul procesului.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button