MORE

UE nu mai are incredere in SUA cu datele cetatenilor

Saptamana acesta, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a luat o decizie a carei ramificatii sunt in egala masura de incerte si potential zguduitoare.

O lege care a intrat in vigoare in anul 2000, care permitea companiilor si serviciilor care functioneaza pe teritoriul Europai sa transmita date catre branse din SUA, a fost eliminata de CJUE, ca urmare a temerilor ca aceste date vor fi interceptate de NSA si folosite pentru a spiona asupra cetatenilor europeni.

Asta nu inseamna ca din acest moment transmisia de date catre SUA a devenit ilegala pentru companii precum Google, sau Facebook, care au servere atat in Europa, cat si in SUA. Inseamna, totusi, ca nu mai exista protectie la nivelul Uniunii Europene pentru aceste companii, in cazul in care tarile individuale decid sa faca ilegala transmiterea de date in afara UE.

Momentan, singura tara in care se discuta aceasta posibilitate este Irlanda, unde o proces legat de Facebook a initiat mecanismul ce a dus la eliminarea legii la nivel european.

Repercursiunile complete ale acestei decizii sunt momentan incerte.

[Anandtech]

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button
Close
Close