Ableismul revine – Twitch inlatura tag-ul „blind playthrough”
Incredibil cat de repede se schimba lucrurile in secolul 21. Twitch este inca un exemplu care se alatura turmei de schimbari bruste, in forta, si (ne)placute. Evident, subiectivitatea este la ordinea zilei.
La fel ca in cazul lui Assassin’s Creed Valhalla, pe care l-am abordat dintr-o perspectiva asemanatoare, Twitch nu a scapat de gurile rele (nu e problema mea sa decid daca au dreptate sau nu), fiind fortat sa inlature tag-ul „blind playthrough”, destinat colectiilor de streaming-uri in care creatorii de continut se avantau intr-un joc pentru prima oara, fara sa tina cont de poveste, mecanici sau altele asemenea.
Deci, care-i baiu’???
In articolul despre Assassin’s Creed Valhalla, ofeream o mica explicatie in ceea ce priveste ableismul. Puteti sa aruncati un ochi pe acolo, dar, ca sa fiu eu impacat, o trantesc aici:
Provenit din engleza, ableismul este un termen ce se refera la discriminarea/neglijarea persoanelor cu nevoi speciale. Putem vedea astfel de exemple cel mai usor in cazul restaurantelor care nu au si meniuri redactate sub forma alfabetului Braille. Avem ca exemplu si cladirile care nu dispun/nu se doreste sa se dispuna de rampe sau dispozitive necesare urcarii treptelor de catre persoanele in scaune cu rotile.
Acest fenomen a fost tina feedback-ului negativ primit de Twitch de la persoanele cu nevoi speciale. Aparent, „blind-ul” din „blind playthrough” nu este la fel de admirabil ca si talentul la Mortal Kombat pe care il are un jucator nevazator pe nume Zoe Espinoza, de pilda.
Prin urmare-tag-ul a fost sters, darcommunity manager-ul Twitch afirma ca poti inlocui „blind playthrough” cu „First Playthrough”, in combinatie cu „no spoilers”, iar „vibe-ul” va ramane intact.
Inalturarea tag-ului de pe Twitch vine ca urmare a nemultumirilor comunitatii de playeri cu dizabilitati. Cu toate acestea, nu toate reactiile au fost negative, unii jucatori cu nevoi speciale nefiind afectati de aceasta modificare. Steve Saylor, de exemplu, care este editor media la site-ul special Can I Play That? si creator de continut pe YouTube, afirma ca termenul de „blind playthrough” nu i se pare atat de ofensator pentru asa-zisii SJW (social justice warriors), dar nici nu-i displace schimbarea.
Cand nu stii cum sa impaci si capra si varza, editia Twitch
„[…] nu mi se pare jignitor pentru comunitatea SJW. Totusi, personal, first playthrough mereu a sunat mai bine. Nu sunt ofensat de termenul acesta, dar cred ca poate fi schimbat foarte usor. Limba se modifica non-stop, de ce sa-i punem piedici?”
Alti membri ai comunitatilor de gameri cu nevoi speciale ofera explicatii asemanatoare, dar care sustin cu mai multa ardoare eliminarea „blind playthrough” de pe Twitch. Multi sunt de parere ca a folosi termeni „ableisti” pentru a ne exprima frustrarile in anumite situatii este o lipsa de respect si denota ignoranta.
Just as we used to say "gay" when something was bad, using disability terms as an alternate word for a negative situation or feeling is common in today's language
But just as we stopped saying gay to mean bad, we can stop saying these words too
Think about the words you choose
— Steven Spohn (Spawn) (@stevenspohn) June 15, 2020
La cum se prezinta situatia, lumea jocurilor video si a entertainment-ului digital ar putea avea parte de o revolutie cu implicatii mult mai serioase fata de schimbarile cu care ne-am obisnuit pana in clipa de fata.
I'm curious to hear a stakeholder's perspective. To me, "blind playthrough" has no inherently negative connotation, so I don't see the issue. But as a sighted person I'm happy to be corrected.
— Myles (@TheThirdPolice) June 15, 2020
Twitch si erorile in constiinta colectiva (?)
La fel cum lumea se schimba incontinuu, si limbajul se modifica drastic de-a lungul anilor. Pragmatica ne invata sa „citim” adevaratul mesaj si conotatiile din spatele unei propozitii sau a unei expresii, dar exista situatii cand pana si aceasta stiinta esueaza in a ne usura vietile si imbunatati capacitatile de comunicare. Traim in vremuri in care calci pe un teren minat de fiecare data cand iti exprimi opiniile. Sa umbli pe varfurile picioarelor inseamna sa fii atent la orice cuvintel rostit.
Dupa cum am vazut in cazul tag-ului de pe Twitch, chiar exista sanse cand balanta se agita zbuciumat ba intr-o parte, ba in alta, iar expresia „nu strica niciodata sa fii precaut” mai mult face rau. Oare chiar a meritat sa stergi un tag de pe Twitch sub presiunea audientei?