TECH

Își dă foc Twitch la propria căruță?

În ultima perioadă, platforma de streaming Twitch a luat niște decizii care și-a lăsat o parte din creatori cu un gust amar. Recent, platforma a decis să schimbe procentajul pe care îl ia pentru fiecare abonat al creatorilor de top.

Atunci când te abonezi la un canal de pe platformă, Twitch ia 50% din prețul plătit. În acest moment prețul abonamentului este de 3,99 euro (preț care a scăzut anul trecut) ceea ce ar însemna că suma care ajunge în buzunarul creatorului este de 1,99 euro per abonat. Streamerii de top erau însă scutiți de acest procentaj, ei având în buzunar 70% din fiecare abonament plătit. Asta mai este valabil până pe 1 iunie 2023. De la acea dată, Twitch va colecta și de la ei 50%, iar astfel ar repara o inechitate resimțită de creatorii mai mici. Însă este asta rezolvarea? A luat Twitch niște decizii greșite de-a lungul timpului sau este doar un singur moment din istoria recentă?

Ce se întâmplă pe Twitch?

Problemele pentru cea mai populară platformă de streaming nu sunt de azi sau de ieri. În trecut, platforma a fost criticată pentru răspunsul ei lent când se iveau conflicte între comunitățile creatorilor sau pentru numărul de reclame care întrerupeau, în mod constant și în momente nepotrivite, transmisiunile live. După aceasta a urmat un scandal legat de jocurile de noroc, moment în care mulți s-au întrebat cum e posibil ca Twitch să lase minorii să urmărească asta (riscul văzut de unii ca fiind influențarea lor de a pune sume de bani în sălile de jocuri de noroc). Să zicem că ultima problemă va fi rezolvată întrucât din 18 octombrie va fi interzis conținutul de tip jocuri de noroc de pe platformă. Asta în condițiile în care oamenii semnalau problemele aduse în evidență de unii creatori de niște ani.

Ce urmează să fie schimbat pe platformă?

Vă spuneam mai devreme că Twitch va lua din buzunarele creatorilor din top mai mulți bani începând cu luna iunie 2023. Însă vă puteți întreba, dacă nu sunteți familiari cu platforma, dacă există altă metodă de monetizare pentru creatori. Răspunsul este da. Pe lângă abonarea directă la creator, puteți trimite emoticoane animate (sau pe scurt bits). Poți cumpăra o cantitate de bits (cantitatea minimă fiind de 100 pentru care plătești 1,51 euro) pe care să o donezi streamerului preferat. Ai zice că e frumos acest gest, că îi arăți că îl susții în cariera asta. Totuși nu te-ai gândi că și aici ar avea mai mult de câștigat platforma.

Cantitatea de bits merge direct către creator, astfel că platforma nu reține niciun ban din acestea. Totuși, Twitch ia o parte din banii pe care i-ai plătit pentru a cumpăra bits, mai exact 30%. Scenariul pare asemănător când vine vorba de procentajul pe care îl reține platforma pentru că vor fi și aici schimbări.

Twitch au anunțat în mijlocul lunii aprilie că testează un nou sistem de cheering (donare de bits) prin care ai dona bani direct către streamer. Ar fi un sistem similar cu Super Chat al lui YouTube. Ai putea spune că este un sistem mai ușor prin care donezi creatorului o sumă de bani. Însă gura platformei Twitch este flămândă, după cum chiar ei au spus că nu își permit să plătească serviciul de video hosting cumpărat prin Amazon Web Services (ei fiind deținuți de Amazon).

Noul sistem este un pic mai alambicat în funcție de modalitatea de plată pe care o folosești. Dacă de exemplu alegi să plătești cu PayPal, creatorul va primi mai puțini bani. De ce? Totul se rezumă la faptul că apare o taxă care se duce către PayPal. Aveți mai jos un exemplu pentru sume cuprinse între 1 și 100 de dolari și diferența când plătiți cu cardul versus PayPal.

super cheer

 

După cum puteți vedea, este o diferență uriașă de procentaj prin plata cu cardul și cea cu PayPal. În prima situație procentajul rămâne constant la 76%, iar prin comparație cu a doua vedem cât de puțin rămâne în buzunarele creatorilor de pretutindeni.

Cu sistemul actual, procentul care se duce către creator variază între 71.43-81.17%. Asta înseamnă că în viitor, dacă veți alege să plătiți prin PayPal, veți redirecționa o mai mare parte din bani spre Twitch. Diferența este sesizabilă când vedem ultima coloană cu procentajul care îi revine creatorului. Procentajul va crește cu cât scoți mai mulți bani din buzunar.

twitch cheer

Cum arată viitorul pentru creatorii de pe platformă?

Este greu de spus în condițiile în care mari creatori se mută de pe Twitch pentru că au oferte mai bune. Cum arată pentru privitori alternativele? Ei bine, YouTube încă nu turează motorul la maxim pe parte de livestreaming. Chatul live fiind unul primitiv, lipsit de funcții pentru moderatori și mai greu de citit decât pe Twitch. Facebook a renunțat la platforma de streaming pentru gameri, una care încerca să se bate de la egal la egal cu marile nume, iar platforma Mixer de la Microsoft nu a avut viață lungă.

După cum ați văzut de-a lungul articolului, Twitch mai are de lucrat când vine vorba de comunicare. Pare că le întoarce spatele creatorilor ce îi țin platforma în viață și că își caută propriul interes. Însă ce va face când va fi prea târziu, când va rămâne fără creatori și implicit fără vizitatori? Om vedea pe viitor

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button